Mahmutović poslao oštru poruku Dodiku: Ako si hrabar, stani na čelo pa kreni sa negiranjem

Kakva će biti vladavina Nijemca Christiana Schmidta koji je, između ostalog, direktan izbor njemačke kancelarke Angele Merkel, ali ima i punu podršku ostalih zapadnih sila, uključujući i Sjedinjene Američke Države, ostaje nam da vidimo.

Sad već bivšeg visokog predstvanika Valentina Inzka pamtit ćemo sigurno po nametnutom Zakonu o negiranju genocida u BiH ili takoreći Inzkovom zakonu.

O svemu ovome razgovarali su sa zamjenikom ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževadom Mahmutovićem.

Schmidt je preuzeo dužnost visokog predstavnika u trenutku velikih političkih tenzija u BiH koje su uzrokovane Inzkovom odlukom da zakonski zabrani negiranje genocida u Bosni i Hercegovini. Mahmutović smatra da će Schmidtov mandat početi uspješno, a dotakao se i zakona o zabrani negiranja genocida.

Prije svega, ne radi se samo o zakonu kojim se negira genocid, nego sezabranjuje negiranje i zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina. Genocid je počinjen, pravoznažno utvrđen samo u Srebrenici nad Bošnjacima, ali ratni zločini i zločini protiv čovječnosti su počinjeni nad svim drugim narodima u BiH. Mi imamo počinitelja i sa različitih strana, tako da tu stvar treba na taj način percipirati. Inzko je donoseći ovaj zakon zaštitio sve žrtve rata u BiH jednako, činjenica je da neki pokušavaju da prezentiraju ovaj zakon kao zakon koji je usmjeren protiv nekog naroda, protiv nekog entiteta, ustvari te tvrdnje jednostavno ne stoje, ovo je zakon kojim se štite prava svih žrtava zločina počinjenih ovdje u BiH 90-ih godina – kazao je Mahmutović.

Dodaje da je Schmidt pripremljen na ovu situaciju i da nije prvi put da se blokira rad institucija.

Vjerujem da će se sa ovim iznijeti i gospodin Schmidt, a sa ovim zakonom se trebaju nositi vlasti u BiH. Prije svega Tužiteljstvo BiH i ono treba procesuirati one koje budu kršili taj zakon. Treba istaći da otkako je nastupio na snagu, Dodik nikad nije negirao genocid i to je jako važno. S druge strane, on drugim ljudima govori da to rade. Pa, ako si hrabar stani na čelo pa kreni s negiranjem. Mnogo je važno da zakon postoji, on nije za dnevnu politiku, to je zakon kojim se na neki način otvara neka nova perspektiva Bosni i Hercegovini, mislim da će sada istinski krenuti procesi pomirenja, otvorit će se nove mogućnosti i perspektive za razvoj – optimističan je Mahmutović.

Očekujem prije svega od nas u Bosni i Hercegovini da prihvatimo ovaj zakon, da ga pustimo da zaživi, da institucije BiH sankcionišu sve one koji ga krše kao što sankcionišu i za druga krivična djela, a na kraju krajeva ako to ode, nedao Bog u nekom drugom smjeru, a ja vjerujem da neće, onda bi trebalo da reaguje i gospodin Schmidt i kao substitut nemoćnim intitucijama BiH, ukoliko one budu takve, ali moram reći da sam malo i pesimista kada je riječ o Tužiteljstvu BiH, jer stvarno je u proteklom periodu bilo dosta usmjereno na jednu stranu, deklarisalo se po raznim političkim uputama, ali vidimo da se i tamo dešavaju neke stvari, pa za nadati se da će biti snažno i sposobno da provodi ovaj zakon, bez intervencija Schmidta – istakao je Mahmutović, te dodao da je Schmidt ovdje kao garant kojeg je instalirao Dejtonski mirovni sporazum kroz svoj aneks 10 i uspostavio ga kao nekoga ko će pomoći u sprovođenju mirovnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da je on sigurno neko ko ima snage i sposobnosti da ispuni zadaću zbog koje je došao u Bosnu i Hercegovinu, prenosi Hayat.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79