Maida, Sadmir i Hakija do škole putuju 25 kilometara

Maida Mujić, Sadmir Sinanović, učenici trećeg razreda, i Hakija Sinanović, učenik petog razreda, jedini su učenici Prve osnovne škole, područno odjeljenje u Podravanju, tridesetak kilometara od Srebrenice. Njih u školu iz planinskog sela Luka, šezdesetak kilometara od Srebrenice, dovozi Hakijin otac Muhamed.

Stalne prepreke

Đaci dođu do pola puta, njihova učiteljica Isidora Nikolić od Bratunca do škole u Podravanju prevali drugu polovinu puta. Skraćena nastava u oba razreda traje od 8 do 11 sati, a nakon toga svako svojim putem.

Prijevoznik Muhamed Sinanović nakon nastave stavlja djecu u Golf 3 i izlokanim makadamskim putem, dugim 25 kilometara, kroz šumu vozi ih do njihovih kuća i tako svakim radnim danima.

– Teško je, a mora se. Djeca se moraju školovati. Ustajemo u pet ujutro i do škole nam treba više od dva sata. Uvijek neki zastoji, ili odroni ili utovar balvana na putu, a zimi veliki snijeg i smetovi, tako da po dvadesetak dana djeca ne idu u školu – jada se Sinanović.

Hamo Zulanović, predsjednik Mjesne zajednice Luka, za „Avaz“ kaže da je Vlada Crne Gore prije desetak godina obnovila školu u tom selu, ali ona nije u funkciji zbog malog broja đaka.
Dobili odgovor

– Pismeno smo se obratili Ministarstvu prosvjete i kulture Vlade Republike Srpske i OSCE-u da se škola iz Podravanja premjesti u Luku, jer iz Podravanja i okolnih sela tamo nema učenika. Lakše je učiteljici putovati do Luke nego da se djeca maltretiraju svaki dan – smatra Zulanović, dodajući da im je resorno ministarstvo odgovorilo da je to problem lokalne zajednice i Prve osnovne škole u Srebrenici.

Luka nema dovoljno učenika

Direktor Prve osnovne škole Dragi Jovanović kaže da je upoznat sa zahtjevom mještana Luke da se škola iz Podravanja premjesti u njihovo selo. Za rad jedne područne škole potrebno je, kaže, najmanje petnaest učenika, a škola u Podravanju isključivo djeluje zbog tri učenika iz Luke. Kaže da još nije dobio dopis resornog ministarstva Vlade RS prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79