Maja Gasal-Vražalica, organizator protesta u Sarajevu: Vlada FBiH sedam godina vegetira

Jedna od organizatorica protesta koji će se održati u utorak, nekadašnja državna parlamentarka DF-a i aktivistkinja Maja Gasal-Vražalica u razgovoru za Klix.ba je pojasnila razloge zbog kojih traže ostavke kopletne državne i entitetske vlasti.

Kako u početku razgovora za Klix.ba kaže Vražalica, za situaciju u vezi s pandemijom odgovorno je prije svega Vijeće ministara BiH, dakle, kako kaže, svi članovi/ice bez izuzetka.

Trebalo im je pola godine da shvate

“Ako biste sada bilo gdje pokušali naći Plan i program borbe protiv pandemije COVID-19 i upravljanja krizom VM BiH, ne biste ga pronašli, jer on ne postoji. Načuli su negdje da postoji COVAX mehanizam i trebalo im je pola godine da shvate šta taj mehanizam podrazumijeva i šta su obaveze potpisnika i koji su rokovi isporuke i da li isporuka ovisi o količini i slično. Nisu se pokrenuli niti poduzeli bilo kakvu inicijativu da pronađu druge dostupne načine i kanale za nabavku vakcina, jer bi to podrazumijevalo više rada, angažmana, diplomatskog iskustva, a kamoli da su razmislili da se regionalno povežemo i uvežemo te ubrzamo i olakšamo proces nabavke naručivanjem većih količina za regiju”, kaže Vražalica.

Sve u svemu, dodaje Vražalica, od dana početka pandemije koronavirusa do danas mi nismo imali Vijeće ministara BiH koje se bavilo svojim poslom, već ljude na platnom spisku koji ne rade ništa.

Svoje vegetiranje vrlo dobro naplaćuju

“Drugi odgovrni nivo je Vlada FBiH koja već sedmu godinu egzistira, odnosno vegetira u smislu rada i angažmana, a pri tome svoje vegetiranje vrlo dobro naplaćuje. Sam premijer Vlade FBiH je osoba protiv koje je potignuta, zatim potvrđena optužnica i koji je samo prošle sedmice (petak) od osam radnih sati pet proveo na Sudu BiH. Da li je normalno, da ne kažem za njih moralno, očekivati od nas građana/ki da podržavamo da proces nabavki vakcina predvodi i tim procesom upravlja osoba koja se zbog afere ‘Respiratori’ našla pred sudom. Mi nismo sud, niti ćemo mi građani/ke suditi. Za to postoje sudovi, ali iz moralnih razloga premijer sam od sebe je trebao podnijeti ostavku, a kada već on sam to nije učinio, onda ga je stranka kojoj pripada i koja ga je postavila na to mjesto trebala povući s tog mjesta do okončanja sudskog procesa”, navodi Vražalica.

Dodaje da niko od njih nije ni pomislio da to uradi, a pored toga svakodnevno od tog istog premijera dobijamo verbalni šamar za šamarom, jer se dječak ne želi igrati države i prepušta da mi punimo zadnje stranice novina.

“Pored predsjednika Vlade FBiH, nijedan/na ministar/ica nije predložio/la ni pola stranice vezane za borbu protiv pandemije koronavirusa. Oni/e su se fino uhvatili/e hladovine i gledali u smjeru VM BiH, tražeći alibi u tome da oni kao entitet ne mogu ništa. Dok su oni gledali u smjeru VM BIH, entitet Republika Srpska je već organizirao vakcinaciju za dio svojih građana/ki. Pa ko je ovdje lud?! Ali, u svakom zlu i nešto dobro. Mi smo tek u pandemiji upoznali i čuli boju glasa ministra zdravstva FBiH, koji je tek u pandemiji odlučio biti primjer građanima/kama, tako što je zavrnuo rukav i žtrvovao se, zamislite, za vakcinu. Tog dana kada se ministar vakcinisao broj preminulih od koronavirusa, koji nažalost nisu dočekali da zavrnu rukav bio je blizu 5.000. Vlade svih kantona, pa tako i Kantona Sarajevo su po istom principu gledali u nivo iznad njih i uzdali se da će oni to završiti”, ističe Vražalica.

Ni za koga nema amnestije

Navodi da, kako je u Sarajevskom kantonu skoro svakih šest mjeseci dolazilo do smjene vlada, njih se također ne smije amnestirati od odgovornosti.

“Dok su se bavili unutarnjim i koalicijskim preslaganjima, kad i kako da smjene prethodnu vladu, koga će opet vratiti i na koje mjesto unutar Vlade KS, a kasnije i ko će biti zamjenici/e gradonačelnika, pa predsjedavajući i dopredsjedavajući GV, nisu ni oni kao alternativa, ili bolje rečeno tada kao opozicija koja će uskoro postati vlast, izašli s planom i programom borbe protiv pandemije, a koja bi pored oblasti zdravstva podrazumijevala obrazovanje i ekonomiju. Nijedna stranka, bez obzira na to da li se radi o strankama u vlasti ili opoziciji, nije izašla sa stranačkim ili koalicionim planom borbe protiv pandemije i upravljanja krizom. Mi smo samo dobili nove pojedince i pojedinke na fukcijama, tako kada neka kategorija društva vrisne ili zatraži nešto, izađe nadležni ministar za tu oblast i obeća da će im pomoći, a na koji način, to valjda rješavaju onako u hodu, samo taj hod opasno dugo traje u periodu kada u prosjeku 50 ljudi umire i isto toliko ostaje bez posla. Sve u svemu, više se niko ne može amnestirati, ali je činjenica da su oni koji čine vlast ti koji imaju bržu i lakšu prohodnost za djelovanje, izmjene i dopune zakona, oni su ti s kojima druge države i proizvođači komuniciraju i oni su ti koji za ovo i ovakvo tragično stanje trebaju snositi odgovornost”, zaključuje Vražalica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79