Maja Gasal – Vražalica: Zbog čega u BiH ko završi na respiratoru ne preživi?

Da, s danom raste broj oboljelih i umrlih, a s tim porastom jednako raste i broj pitanja na koja nam niko ne daje odgovor, broj dezinformacija, teorija i čega sve ne.

Maja Gasal – Vražalica, direktorica Akademije za žene, je putem Facebooka postavila više pitanja za nadležne u zdravstvenom sistemu naše države.

Po svemu sudeći teško da ćemo uskoro dobiti odgovore na njih. Njen status prenosimo u cjelosti:

– Kome postaviti pitanja koja preplavljuju Facebook, a tiču se zdravstva u Kantonu Sarajevo pa i Federaciji BiH? Ko su osobe i adrese kojima se mi kao građani/ke možemo obratiti i s pravom tražiti provjerene informacije i fakte, jer mi finansiramo sistem?

Da, s danom raste broj oboljelih i umrlih, a s tim porastom jednako raste i broj pitanja na koja nam niko ne daje odgovor, broj dezinformacija, teorija i čega sve ne.

Sve se fakturira opet nama – mi smo krivi. Mogu prihvatiti da u dijelu razvijanja teorija zavjere i nepridržavanja minimuma (maske i distance) i jesmo za osuditi, ali nije valjda da nam ljudi umiru samo zbog ovoga nepoštivanja minimuma?

1. Zašto ko god završi na respiratoru ne preživi?

2. Zašto nema niko da nas transparentno informira o stanju u zdravstvenom sistemu, ne samo o oboljelim i umrlim?

3. Zašto se i dalje svi prepucavaju oko toga ko će biti ministar zdravstva, umjesto da dan i noć rade svi nadležni kako bi pronašli način da smanje smrtnost?

4. Pitaju li se da li se ova ležernost/neodgovornost građana/ki može podvesti i pod nepovjerenje prema nadležnim, nevjericu u silne istupe i kritike, a bez da se oni kao sistem pozabave pored zdravstva i inspekcijom i granicama i ostalim čudima ili su se ipak odlučili na minimum, a za sve ćemo ili će biti krivi/e neodgovorni/e pojedinci/ke? Na kraju ostat će ona “žali Bože koga nema”,napisala Maja Gasal – Vražalica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79