Majci potvrđeno 11 godina zatvora za ubistvo novorođene bebe

12.10.2020., Zagreb - Jutros u 8.06 zaprimljena je dojava o pucnjavi na Trgu svetog Marka u Zagrebu. Prema prvim utvrdjenim informacijama jedan policijski sluzbenik je ozlijedjen i njemu se pruza lijecnicka pomoc. Pocinitelj je pobjegao s mjesta dogadjaja, a za njim tragaju sve raspolozive policije snage. Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Prema optužnici, majku se teretila da je u oktobru 2017., neposredno nakon što je bez ičije pomoći rodila kod kuće, rukom prekrila nos i usta bebe i ugušila je. Mrtvo novorođenče stavila je u vreću i bacila u smeće

Vrhovni sud RH odbio je žalbe i potvrdio prvostepenu presudu od 11 godina zatvora kojom je zagrebački Županijski sud kaznio majku jer je ugušila svoju novorođenu bebu.

Presuda je time postala pravomoćna, a majci će u kaznu biti uračunato vrijeme u istražnom zatvoru gdje se trenutno nalazi.

Prema presudi majka je, nakon što je u kući bez pomoći rodila živo dijete, rukom zatvorila djetetove dišne putove pa se novorođenče ugušilo.

Vrhovni sud smatra da je 11 godina zatvora kazna koja optimalno odgovara svrsi kažnjavanja. Olakšavajuće okolnosti kao što su neosuđivanost, smanjena uračunljivost nepovoljne socioekonomske prilike, kažu, nisu dovoljne da bi se svrha kažnjavanja mogla postići blažom kaznom.

Ističu da je optuženica zločin počinila kao majka troje djece od kojih je dvoje još otprije smješteno u udomiteljsku porodicu. U međuvremenu je pokrenut postupak posvojenja za treće dijete, prenosi Hina.

“Optuženica ima obilježja ovisnog poremećaja ličnosti. Roditeljski status i činjenica da je tokom krivičnog postupka zasnovala zajednicu s novim partnerom i rodila još jedno dijete nema značaj olakšavajuće okolnosti koja treba rezultirati umanjenjem kazne”, izvijestio je Vrhovni sud.

Prema optužnici, majku se teretila da je u oktobru 2017., neposredno nakon što je bez ičije pomoći rodila kod kuće, rukom prekrila nos i usta bebe i ugušila je. Mrtvo novorođenče stavila je u vreću i bacila u smeće.

Dijete je pronašla majka tadašnjeg izvanbračnog supruga optužene.

– Na dnu kante vidjela sam čudnu crnu vreću. Izvukla sam je i vidjela u njoj krvavu plahtu. Povukla sam je i vidjela dječju glavicu. Prvo sam pomislila da je neka lutka, a kad sam povukla plahtu još jednom, vidjela sam tijelo bebe. Bila je skvrčena – svjedočila je na sudu svekrva optužene.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79