Majka dječaka (12) nastradalog u teškoj nesreći uputila snažan apel

Tragedija koja se 4. januara dogodila u Nišu, kada je Nemanja Stamenković iz Beograda audijem usmrtio dvanaestogodišnjeg Andreja Prekljušaja i Dejana Ilića (48), zavila je u crno dvije porodice.

Majka stradalog tinejdžera smogla je snage da progovori.

Neutješna zbog smrti jedinca, Andrejeva majka Aleksandra Kostadinović jedino je smogla snage da za Srpski telegraf kaže da zakon mora biti oštriji prema bahatim vozačima da bi se divljanje po ulicama adekvatno sankcionisalo i suzbilo.

– Smrtne ishode u nesrećama trebalo bi isključivo i jedino tretirati kao ubistva u kažnjavanju nesavjesnih vozača! Moj sin je ubijen i počinilac mora biti adekvatno kažnjen – rekla je Aleksandra, koja je neprestano pod sedativima zbog neopisivog bola zbog smrti sina.

Da sve bude tragičnije, Andrejeva majka je prije tri godine ostala iznenada bez supruga, koji je preminuo u snu.

Prema sadašnjem zakonu, Nemanji Stamenkoviću prijeti kazna zatvora do osam godina. Njemu je određen pritvor do 30 dana po dva osnova: zbog uticanja na svjedoke i uznemiravanja javnosti.

Tragična sudbina porodice malog Andreja kojeg je usmrtio bahati vozač “AUDIJA SMRTI”

Advokat za saobraćajno pravo Emin Dešević kaže da bi teška djela protiv bezbjednosti u saobraćaju zakon morao oštrije da tretira i da ih posmatra kao ubistva.

– Ovo je definitivno teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaju. Kod nas u našem pravosudnom sistemu ovakva djela se kvalifikuju kao saobraćajna djela, znači, ne kao ubistva, nego se kvalifikuju, vode i procesuiraju kao posebna djela iz oblasti saobraćaja, koja su sama po sebi mnogo lakša i ne smatraju se kao pravi delikti, ne kao prava krivična djela, već kao sporedno zakonodavstvo, tehnička greška i slučaj – rekao je Dešević, ističući da je javnost revoltirana zbog blagih kazni bahatim vozačima.

Podsjetimo, Nemanja Stamenković, koji je u Nišu bio kod djede i babe tokom novogodišnjih praznika, 4. januara oko 20.40 je, prema riječima očevidaca, vozio brže od 150 kilometara na sat u Bulevaru Medijana, izleteo s kolovoza i na trotoaru udario Andreja Prekljušaja, a onda i Dejana Ilića. Trag koji su ostavili točkovi audija pokazali su da je čak oko 150 metara vozio van kolovoza dok se nije zaustavio.

Svjedoci tragedije govore da se vozilo kretalo ogromnom brzinom i da Andrej i Dejan nisu imali nikakvu šansu da prežive. Dječak je preminuo na licu mjesta, a vozilo ga je od siline udarca prebacilo preko dva metara visoke ograde vodovoda, dok je Ilić od zadobijenih povreda preminuo odmah po prijemu u Klinički centar Niš.

Porodica stradalog dječaka neko vrijeme nije znala da je poginuo, pa je tragala za njim, čak i preko društvenih mreža. Istraga je pokazala da vozač audija nije bio pod uticajem alkohola i psihoaktivnih supstanci. Prema nezvaničnim informacijama, s njim u kolima su se nalazile dvije maloljetne i jedna punoljetna devojka.

Nastradali Dejan Ilić (48) bio je aktivista sindikata Sloga i otac troje dece, a Andrej Prekljušaj pohađao je šesti razred škole “Dušan Radović”. Bahati vozač je sin bivšeg policajca, Nišlije Aleksandra Stamenkovića, koji od 2012. sa suprugom u Beogradu ima firmu za transport po Srbiji i za špediterske usluge.

Urednik portala Niška inicijativa Srđan Nonić jedan je od glasnijih Nišlija koji apeluju na vlast i zalažu se da se bahati vozač oštro kazni.

– Bulevar na kojem se desila nesreće je kao trkalište. Svi koji žive u Nišu veoma dobro znaju da je vrlo malo saobraćajnih policajaca u večernjim časovima. Građani su u pravu kad se ljute jer veoma dobro vide šta se radi – rekao je Nonić.

I gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski juče je zvanično zatražila da joj Policijska uprava u Nišu dostavi spisak potrebne opreme i eventualne lokacije na kojima bi se postavila stacionarna oprema, kao i spisak crnih tačaka na gradskim ulicama s prijedlogom konkretnih mjera za sprečavanje saobraćajnih nezgoda i nesreća.

Ovo je Beograđanin koji je Audijem usmrtio 12-godišnjaka i oca troje djece

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79