Majka djeteta sa Down sindromom: Nekada nisu išli ni u vrtiće, a danas imamo završene gimnazijalce, neki od njih i rade

N1

UN je u novembru 2011. godine odredio 21. mart kao Svjetski dan osoba s Down sindromom čime se nastoji pružiti potpora zaštiti prava osoba s tim sindromom u cijelom svijetu, a posebice u zemljama u razvoju. Downov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisustvom jednog hromosoma viška, što uzrokuje različite probleme u psihofizičkom razvoju djeteta. Obilježavanjem Svjetskog dana želi se upoznati i upozoriti na ovaj poremećaj te potaknuti poštivanje prava osoba s Down sindromom. Sevdija Kujović, predsjednica udruženja “Život sa Down sindromom” govorila je u Novom danu o važnosti razumijevanja položaja osoba sa Down sindromom u društvu kao i njihovom ostvarivanju prava na rad.

Sevdija Kujović, majka dječaka sa Down sindromom, za N1 kaže da ovaj dan posvećuju temi oduzimanja poslovne sposobnosti, ističući kako se nakon završenog inkluzivnog obrazovanja osobe trebaju i profesionalno ostvariti, potrebujući svoje mjesto na otvorenom tržištu rada.

“2007. godine naše djece nije bilo ni u redovnim vrtićima ni u redovnim školama”, kaže Kujović i dodaje da je danas situacija sasvim drugačija.

“Imamo završene gimnazijalce, mali broj ali neki od njih i rade. Na putu smo da animiramo poslodavce”, rekla je naglašavajući da je danas važno da im se ne oduzima poslovna sposobnost.

Poslovna sposobnost se opisuje kao moć ili sposobnost pojedinca da postupa u okviru pravnog sistema. To je pravni koncept koji se dodjeljuje punoljetnim osobama i omogućava im da imaju prava i obaveze.

“Svim osobama kojima je oduzeta sposobnost za rad, nemaju mnoga druga prava: pravo na brak, glasanje, ne mogu potpisati bilo kakav ugovor, ne mogu biti nosioci nekretnine. Jako puno drugih prava se uskraćuje tim jednim činom – oduzimanjem poslovne sposobnosti”, objašnjava Kujović. Svaka država mora osigurati mehanizme koji će pomoći osobi sa Down sindromom da donese ispravnu odluku

Proces od inkluzivnog obrazovanja do tržišta rada je jako stresna tranzicija za osobe sa Down sindromom. Ipak, Kujović ističe da primjećuje veliki progres u stvaranju kvalitetnijeg obrazovanja u sistemu, ali i da se još uvijek nisu ostvarila sva prava na rad.

“UN komitet je dao zahtjev koji BiH mora ispoštovati; BiH mora ukinuti institut oduzimanja poslovne sposobnosti. Sve potpisnice UN konvencije moraju prestati oduzimati osobama sa invaliditetom poslovnu sposobnost. Mi moramo na tom putu taj dio zakonodavstva urediti”, kaže ona.

Reforma postojećih mehanizama za poslovnu sposobnost danas je jedno od najvažnijih pitanja ljudskih prava.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79