Majka Nadin: Nema para koje mogu platiti, nikada im neću zaboraviti i oprostiti

Nakon nekoliko godina borbe Općinski sud u Sarajevu je donio presudu kojom je utvrđena prava na privatnosti djevojčice Nadin Smajlović i njenih roditelja Amine i Denisa Smajlovića od strane Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

KCUS treba isplatiti tužiteljima 35 hiljada maraka te se obavezuje da na web stranici objavi javno izvinjenje tužiteljima zbog povrede na privatnost u roku od 30 dana.

Podsjetimo, krajem novembra 2019.godine prodica Smajlović je podnijela tužbu zbog naknade štete. O borbi koja je trajala protekle dvije godine, te šta sada razgovarali smo sa majkom djevojčice Nadin, Aminom Smajlović.

Nikada im neću oprostiti

Ona je za Raport kazala kako se trenutno osjeća te koje će korake u budućnosti poduzeti.

“Drago mi je da ova presuda u ovakvom vremenu došla. I da postoji tračak nade da sud i sudije rade po dokazima. Meni je jedina satisfakcija da moje dijete bude dobro. Na putu da moje dijete ima adekvatno liječenje. Materijalna nadoknada što se tiče novca nikada mi nije bila satisfkacija, ali mi je satisfkacija ovo da se moraju izviniti mom maloljetnom djetetu, jer su oni ti koji su etiketirali i stavili borbu da mi ovako prolazimo”, kazala je na početku razgovara za naš portal Amina Smajlović.

Međutim, kako kaže ne postoji taj novac kojim oni mogu nadoknaditi sve ono što su prošli od 2019. godine.

“Nikada mi ne mogu vratiti onaj dan na Pedijatriji, onaj dan kada moje dijete putuje u Tursku bez oca, a pogotovo onaj dan kada je bio štrajk i kada su javno odbili da liječe, kada su otkrili njen identitet, njenu dijagnozu, za koju ona tada nije znala. Za mene onako gnusne laži iznijeli. Tada sam rekla da im ovo neću zaboraviti niti oprostiti. Oni su bili pokretač tog bunta u meni da dokažem da oni sve vrijeme govore neistinu”, kazala je Smajlović.

Kazala je da je naredni korak pritisak na Sabinu Sarajliju da konačno podigne optužnicuprotiv aktera.

“Teško se bilo nositi sa svim tim proteklih nekoliko godina. Prije svega borite se za zdravlje svog djeteta, znate kakve su dijagnoze, u kavkom je stanju. Onda vas pri tome oni odbiju i tek tada nastaje borba. Kako i šta dalje. Uzeti odgovornost sa takvom dijagnozom nije bilo jednostavno. Ja kao roditelj koji se razumije je bilo preteško. Nije moja Nadin jedina bolesna u Kantonu i Federaciji. Toliko ima bolesne djece, da ja nisam iza sebe imala podršku roditelja bolesne djece da mi pomognu,a znam 99 posto da su prolazili neke stvari koje su morali na kraju ili tražiti pomoć od porodice, djecu izmještati vani. Ja sam se izborila i za drugu djecu i izborit ću se.

Nama borba preostaje da idemo da vršimo pritisak na Sabinu Sarajliju da konačno podigne optužnicu za sve aktere koji su ovo uradili ovo što su uradili. Da im više nikada ne padne napamet da ovo urade, ali očito oni sve rade isto. Kako optužnica nije dignuta u ovom slučaju, oni rade isti posao, isto odbijaju, rade isti posao kao što su radili. Izgleda da mi svi moramo medije uključiti, da nas mediji podrže, jer moramo se braniti svojom pričom. Ne možemo više slušati priču sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Moramo davati demante i argumente na njihove priče”, navela je Amina Smajlović.

Na istoj smo strani
Kazala nam je da su pojedini ljekari koji su bili u grupi za liječenje Nadin otišli u penziju,a neki su promijenili radno mjesto.

“Očekujemo da će Sabina Sarajlija konačno podignuti optužnicu sa takvim dokazima koje ima, da podigne optužnicu protiv aktera. Pri tome, ti ljekari koji su u grupi, neki su otišli u penziju, a neki su transferi prešli iz Kliničkog centra u Dom zdravlja, ne znam po kojem osnovu. Vratila sam se na KCUS, nisam došla i tražila transfer ni u Dom zdravlja ni Opću bolnicu. Ja sam se vratila na mjesto zločina. Prošla sam golgotu prvu sedmicu rada. Radim na KCUS-u i neću im tako lako dati prostora”, kazala je ona.

Na kraju se osvrnula i na borbu Muriza Memića i kazala da su na istoj strani, a to je prije svega borba sa Tužilaštvom i pravdom.

“Ne daj Bože biti srce Muriza Memića. Moj i njegov slučaj se ne može uporediti, ali da ja nisam adekvatno reagovala i da nisam postupila kako sam postupila, ne znam šta bi danas bilo sa mojim djetetom. Nadam se da će se pravda dokazati. Teško jeste. Muriz ne može vratiti svoje dijete, ali može dokazati pravda. Na istoj strani smo, borba sa Tužilaštvom i pravdom”, zaključila je Amina Smajlović za Raport.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79