Majka preživjelog: Pravio se mrtav, krvav je došao kući i rekao “Sve ih je pobio”

OSAM osoba ubijeno je u beogradskoj osnovnoj školi Vladislava Ribnikara kada je na njih oko 8:40 pucao 14-godišnji učenik škole, koji je uhićen, potvrdio je MUP Srbije. Ubijen je zaštitar škole i još sedmero učenika, a više ih je ozlijeđeno. Policija nema potvrdu da je umrla i ranjena profesorica povijesti, o čemu su ranije javili mediji.

Vlada Srbije zakazala je za danas popodne izvanrednu konferenciju za medije na kojoj će govoriti ministri obrazovanja i zdravstva i predstavnik policije. “Legao sam pored mrtve prijateljice. I ja sam se pravio da sam mrtav. Tako sam se spasio”, rekao je jedan učenik, a njegova majka je to prenijela za Telegraf.

Ona je rekla da je napadač bio prijatelj njenog sina.

“Moj sin se nalazio u učionici kada je K.K. otvorio vatru na njih. Od sigurne smrti spasio se kada je u trenutku pucnjave legao pored mrtve prijateljice. Legao je pored nje i pravio se mrtav. U trenutku kada više nije čuo pucnjeve, iskočio je kroz prozor sav krvav i otišao kući gdje mi je rekao: Sve ih je pobio, sve”, prepričava majka preživjelog učenika.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Milan Nedeljković, predsjednik općine Vračar u kojoj se nalazi škola, rekao je da se liječnici bore za profesoričin život.

U priopćenju ministarstva unutarnjih poslova navodi se da je je ubijeno osmero djece i zaštitar, a šestero djece je hospitalizirano zajedno s nastavnicom.

Policija je priopćila da je uhićen učenik sedmog razreda. “Vidio sam zaštitara kako leži ispod stola. Vidio sam dvije djevojčice čije su majice bile krvave. Kažu da je (napadač) bio miran i dobar učenik. Nedavno je došao u njihov razred”, dodao je Milošević koji je došao na mjesto događaja nakon pucnjave.

z sindikata prosvjetnih radnika komentirali su masakr.

“Ne mogu zamisliti da pošaljete dijete na sat povijesti i da se to dijete nikad ne vrati s nastave. Iz ovoga moramo naučiti da je svako nasilje kulminiralo u škole. Naše škole više nisu sigurna mjesta. Danas smo shvatili da sve što smo gledali u filmovima, i čemu smo se čudili… danas je to naša realnost.

Ne znam detalje, ali me čudi kako je dijete donijelo oružje u školu. Pucao je u grudi, trbuh žrtvama. Kako je mogao doći do oružja i znati tako gađati. Ovo nije pitanje za škole, već za cijelo društvo. Sada kada brojimo mrtve, moramo shvatiti da je vrijeme da nešto učinimo”, rekli su.

Direktor Hitne profesor Milika Ašanin obratio se javnosti povodom pucnjave.

“Nešto poslije 9 sati pristigla su nam četiri pacijenta, tri učenika i jedna nastavnica. Radi se o ozljedama nastalim pucnjevima iz vatrenog oružja. Jedan učenik je došao u teškom stanju, odmah je prebačen u operacijsku salu, radi se o teškim prostrjelnim ozljedama grudnog koša i vrata. Jedan učenik je upucan u lijevu potkoljenicu, dok je učenica zadobila prostrijelne rane trbuha i obje ruke. Što se tiče nastavnice, ona ima prostrijelne rane trbuha i obje šake. Svi pacijenti su u operacijskim salama. Završena je operacije jedne učenice i ona je u stabilnom stanju. Svi smo bili na svom zadatku“, rekao je direktor.

 

Kako javlja Telegraf, ubijeno je sedam djevojčica, jedan dječak i zaštitar. Telegraf neslužbeno javlja da je napadač prvo pucao u Dragana V., radnika osiguranja, a zatim u hodniku ubio A. B., B. A. i S. N. U učionici na prvom katu bez znakova života nađeni su A. D., K. M., M. A., E. K. i A. Č.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79