Majka ubijene Nikoline na ivici suza: Nemam snage da pogledam na snimku  kako moje dijete leti trideset metara

FOTO: KURIR/YOUTUBE/SCREENSHOT

Vera Janković, majka ubijene Nikoline Janković (12) koja je prvog januara podlegla povredama zadobijenim kada je na nju naletio vozač na pješačkom prelazu u Kragujevcu, duboko potresena nesrećom koja se dogodila u Ulici Veljka Vlahovića u kojoj je vozač kamiona pregazio djevojčicu od pet godina, ponovo je istakla značaj mijenjanja zakona, koji za vozače koji usmrte dijete ne daje adekvatnu kaznu.

Prema riječima profesora na Saobraćajnom fakultetu Milana Vujanića kazne vozaču za takvu nesreću zavise od okolnosti.

– To je post festum šta on nije primijetio. Čuo sam, ali ne znam koliko je to tačno, da se dijete otrglo iz ruku i trčalo. Teško da neko može da izbjegne to. Na osnovnom sudu su od jedne do pet ili osam godina, a na višem od 2 do 12 godina. Dat je raspon, nije rečeno kazna je šest i po ili 12, već zavisi od okolnosti – kaže profesor Vujanić.

Vera Janković, majka poginule Nikoline istakla je da su kazne za takve vozače u praksi mnogo manje.

– Moja kćerka je udarena na pješačkom prelazu, bila je na sredini kada ju je udario vozač zbog neprilagođene brzine. Nanio joj je povrede zbog kojih je ona nakon dva dana doživjela moždanu smrt. Imala je 12 godina i preminula je 01. januara. Kazne su od jedne do 12 godina, ali u praksi one su mnogo, mnogo manje – kaže Vera i dodaje:

– Tuga me je spojila sa puno porodica. U kratkom vremenskom periodu se desilo da je na pješačkom prelazu stradala djevojčica u Novom Pazaru, da je stradao dječak Maksim u Beogradu, i da je stradao dječak u Somboru. Ja nisam mogla sa svom tugom da izađem na kraj, pa sam pozvala sve roditelje da vidim kako oni izlaze na kraj sa tim. To se desilo prije tri mjeseca, to je jedan nezapamćeni niz da u tako kratkom vremenu budu ubijena četiri djeteta. Ono što sam ubrzo shvatila, mnogo ljudi je počelo da mi se javlja i shvatila sam da te kazne gotovo nikada nisu maksimalne – ističe majka preminule djevojčice.

Kako je navela mnoge porodice koje su doživjele istu sudbinu osjećaju se poniženo i revoltirano.

– Da ima mnogo krivičnih djela, koja nisu okarakterisana da nema krivičnih elemenata da se podigne optužnica. Ima mnogo porodica koje se bore za pravdu zbog smrti svoje djece. Ima primjera da je neko dobio 17 mjeseci. Postoji snimak zločina, ja ne mogu da kažem da je to nesreća. Nemam snage da ga pogledam kako moje dijete leti trideset metara. Ali je činjenica da je u svim ovim udesima i zločinima neprilagođena brzina bila glavni uzrok. I ono što nas posebno ponižava i revoltira je da mi nemamo nikakva prava, ni žalbi. Tužilac vodi glavnu riječ i ide se sudskom praksom da se izriče kazna od jedne do osam godina. Ja zaista kao majka djeteta koje nikada više neću vidjeti i sve te porodice koje su izgubile svoju djecu zaista su ponižene i revoltirane kako neko ko ubije njihovo dijete i pri čemu je kriv. Ja ne pričam o svim ubicama djece, ne pričam o situacijama kada se dijete otrgne i vozač ne stigne da reaguje – kaže Vera Janković.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79