Majke Srebrenice: Cijelom Bosnom bijeli su nišani, uzeli su naše najmilije

Majke Srebrenice uoči konačne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću očekuju zadovoljenje pravde uz podsjećanje da je svako ročište, svaka priča i razgovor o suđenju i godišnjici genocida veoma bolno.

Nura Mustafić je u genocidu u Srebrenici izgubila tri sina i muža, a za Anadolu Agency (AA) je kazala da je osjećaj uoči izricanja konačne presude jako težak.

“Cijelom Bosnom bijeli su nišani. Srebrenica je bila zaštićena zona, a vidite opet šta se je desilo. Uzeli su najmilije od svakoga, nije samo kod mene, kod sviju. Važno je da se zna da je on počinio genocid nad cijelom Bosnom i Hercegovinom. Teško je”, kazala je Mustafić.

I Refija Hadžibulić će izricanje presude pratiti u memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

“Ko je pobio ovu djecu? Mi samo tražimo da se pravda zadovolji. Da se osudi za genocid, jer je nemoguće tvrditi da nije bio genocid. Samo to. Neka ga osude koliko hoće, naše djece nema nikad više. Njegovi će otići da ga vide, a mi naše vidjeti ne možemo”, rekla je Hadžibulić.

Konačna presuda Ratku Mladiću, prvostepeno osuđenom ratnom zločincu, pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS) u Hagu biće objelodanjena danas. Prvostepenom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prije četiri godine, Mladić je osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti u 15 opština u Bosni i Hercegovini, opsadu, snajpersko djelovanje i terorisanje građana Sarajeva od 1992. do 1995. i držanje pripadnika mirovne misije UN-a kao talaca tokom NATO bombardovanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79