Makedonija će prvi put imati Albanca za premijera!

Socijaldemokratski lider Sjeverne Makedonije Zoran Zaev bit će ponovo premijer u skladu s koalicijskim ugovorom koji je potpisan u utorak, a predviđa i da će tu dužnost pod kraj mandata vlade obnašati Albanac, što je prvi takav slučaj u zemlji.

Ugovor potpisan s glavnom strankom Albanaca Sjeverne Makedonije DUI-jem predviđa da Zoran Zaev prepusti dužnost predstavniku albanske manjine na sto dana nakon isteka četverogodišnjeg mandata nove vlade, a prije novih izbora.

Ovo je prvi put da će predstavnik albanske manjine, koju čini četvrtina od 1,8 miliona stanovnika, obnašati najvišu političku dužnost u ovoj zemlji nastaloj raspadom bivše Jugoslavije.

“Ponosan sam što smo uspjeli postići koalicijski dogovor kojim mi se ukazuje čast da vodim buduću makedonsku vladu u iduće četiri godine. Zemlja će i dalje biti sigurna, napredna i uspješna”, rekao je Zaev čija je stranka SDSM tijesno pobijedila na parlamentarnim izborima u julu.

Čelnik DUI-ja Ali Ahmeti čestitao je pak koalicijskom partneru na odvažnosti.

DUI je tražio da predstavnik albanske manjine obnaša premijersku dužnost, a stranka je to postavila kao uvjet za koalicijski ugovor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79