Maksić: Sankcije protiv Dodika i korumpiranih političara dolaze uskoro

Retorika člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika eskalirala je do te mjere da se i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović gotovo povukao iz javnosti, čekajući hercegovački mudro rasplet i neki budući politički update.

Svjedoče o tome “zveckanje prijetnjama”, zaista krkansko atakovanje na novinarke BN-a i N1, krajnje neumjesno i nervozno psovanje zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, zaduženim za Zapadni Balkan, Gabrielom Escobarom, koji ga je upozorio da njegova politika vodi RS u izolaciju…
Dodik u PMS-u

Lucidni Srđan Puhalo bi to ovako sažeo:

“Dodik je mnogo nervozan ovih dana, bice da je PMS (pred međunarodne sankcije)!!!”.

Prof. dr. Adis Maksić, vanredni profesor na Odsjeku za međunarodne odnose i evropske studije Univerziteta Burch ističe da “poruke koje stižu iz američke administracije predstavljaju najozbiljniji pritisak na poziciju Milorada Dodika od dolaska na vlast”.

“Kad ih stavimo u kontekst afera koje ovih dana potresaju Republiku srpsku, vidjećemo da fotelja na kojoj sjedi Dodik postaje sve manje udobna. Zbog toga i daje nervozne izjave o odcjepljenju u periodu od šest mjeseci, vulgarno komunicira s Bidenovim izaslanikom Eskobarom, a sve to javno oglašava na sva zvona kako bi mobilisao glasačku bazu.

Nema ništa slučajno u tome da je eskalaciju priče o odcjepljenju lansirao u jeku afere “Kiseonik”, niti da se javno “ponosi” stenogramom jučerašnjeg sastanka sa Eskobarom u momentu kad američke sankcije postaju sve izvjesnije.

Milorad Dodik čitav svoj politički uspon duguje retorici koja budi neostvarene ratne fantazije. Što je više u toj priči srpski narod predstavljen kao ugrožen ili ponižen, to bolje za Dodika. Jer, zatim, dolazi on kao spasioc koji će naciju zaštititi i remaskulinizirati”, analizira prof. Maksić.
Rešetke ili život u egzilu

Odičan poznavatelj američke politike otkriva kamo izjave koje smo čuli prethodnih dana, kao i skorašnji dolazak novog američkog ambasadora – predstavljaju početak intenzivnije faze djelovanja SAD-a u Bosni i Hercegovini.

“Paralelno vidimo i sve jači pritisak iz EU, odnosno, indikacije zajedničkog djelovanja euro-atlantskih partnera. Sankcije protiv korumpiranih političara, u vidu zamrzavanja računa, zabrane putovanja, itd. dolaze u narednim danima.

Moćne države i međunarodne organizacije sve više preferiraju sankcije protiv individua i grupa umjesto cijelih društava, tako da će i ovdje biti naglasak na pojedince.

Među njima je Milorad Dodik, koji će odgovoriti dobro isprobanom nacionalističkom retorikom koja, nažalost, ni nakon 15 godina mnogima nije “dosadila”, te i dalje mobiliše strasti i ubire političke poene.

Kako se pritisci budu nastavljali, tako će i ta retorika biti sve radikalnija. Ali prijetnji koje će biti izrečene ne treba se plašiti. Iza njih ne stoji ništa drugo osim nervoza korumpiranog političara koji se brine da mu ne isklizne iz ruku jedino sredstvo koje mu osigurava da se ne nađe iza rešetaka, ili negdje u egzilu”, zaključuje profesor Maksić za RadioSarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79