Mala i srednja preduzeća u industriji tekstila, kože i obuće u RS suočena s gašenjem

Mala i srednja preduzeća u industriji tekstila, kože i obuće u RS suočena s gašenjem


Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj već neko vrijeme bilježi pad, a mnoge manje firme su prisiljene da zatvore svoja vrata, dok nove prilike za zapošljavanje izostaju.

Privrednici iz ove oblasti upozoravaju na tešku i neizvjesnu budućnost.

Radovan Pazurević, vlasnik kompanije “Sanino” iz Dervente i predsjednik Područne privredne komore Doboj, istakao je da se situacija nije poboljšala.

“Sporadično se jave neki partneri, ali to su sitni ugovori koji ne donose značajnu zaradu, tako da ne mogu popraviti jako lošu situaciju u kojoj smo se našli,” rekao je Pazurević.

Dodao je da su negativni rezultati prisutni tokom cijele godine, a broj zaposlenih se smanjuje. Iako njegova firma nije otpuštala radnike, zadržavanje radne snage bilo je na štetu poslovanja, dok su neki radnici napustili firmu iz ličnih razloga, odlazeći u inostranstvo ili na sezonske poslove u Hrvatsku i Crnu Goru.

Slične poteškoće ističe i Dragutin Škrebić, vlasnik “Škrebić companyja” iz Teslića, naglašavajući da novih ugovora nema. “Koliko je loše stanje govori i podatak da je BiH za prvih šest mjeseci ove godine izvezla 70 miliona evra manje obuće nego prošle godine u istom periodu,” izjavio je Škrebić.

Marinko Umičević, tehnički direktor Tvornice obuće “Bema” iz Banjaluke, potvrđuje da je evropska kriza uticala na ovu situaciju, što se odražava na smanjenje narudžbi za 25% u odnosu na prošlu godinu. “Radimo sve što možemo, ali ljudi se najlakše odriču kupovine odjeće i obuće,” dodao je Umičević.

Bosiljka Dejanović, vlasnica firme “Sana Linea” iz Kostajnice, naglašava da iako imaju posla, novih klijenata nema, dok je teško prognozirati šta će se dalje dešavati. “Najveći dio posla nosi naš brend, ali prodaja opada na tržištima na kojima poslujemo,” zaključila je Dejanović.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija