Malinari očekuju od 4 do 5 KM za kilogram maline

Prinos je lošiji od planiranog, ali je kvalitet maline dobar, što će, nadamo se, utjecati i na cijenu, kaže Stojanović

Bosna i Hercegovina ima pogodno tlo za proizvodnju maline, što se pokazalo i u proteklim godinama, kada je malina postala jedna od glavnih izvoznih namirnica.
Budućnost

Loše cijene su prije 2-3 godine natjerale proizvođače širom BiH da odustanu od proizvodnje maline, mnogi su malinjake zapustili i preorijentisali se na drugu vrstu proizvodnje.

Ipak, ostalo je širom BiH još proizvođača koji su vjerovali da proizvodnja maline ima budućnost.

Takvih je dosta u Podrinju i oni su već krenuli u prvu berbu, a narednih dana očekuje se intenzivnija berba. Ivan Stojanović iz Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića Vilamet kazao nam je kako ovogodišnji rod neće biti onakav kakav su očekivali.

Berba malina već je počela, a malinari se nadaju da će ih vrijeme poslužiti kako bi mogli završiti berbu bez problema

– Prilikom obilaska malinjaka članova našeg Udruženja, ali i drugih, vidjeli smo da je loše vrijeme u februaru i kasnije u martu dosta utjecalo na ovogodišnji prinos. Sigurno je da će na pojedinim mjestima prinos biti manji za 30 do 40 posto, kazao je Stojanović.

Ipak, bez obzira na loš prinos, ukoliko se u narednom periodu nastavi lijepo vrijeme, malinari očekuju da će kvalitet biti dobar.

– Manji prinos uglavnom rezultira boljim kvalitetom maline i ono što smo dosad vidjeli u prvim branjima to i dokazuje, maline su kvalitetne, istakao je Stojanović.

Kada je u pitanju otkupna cijena, ona još nije poznata, a kako je naglasio Stojanović, već se pojavljuju otkupljivači koji nude po četiri KM za kilogram maline.

Prilika

– Nadamo se da će cijena ići i do 4,5, pa i do 5 maraka za kilogram. Mi kao Udruženje godinama tražimo da se naše maline plate kao i maline u okruženju jer je kvalitet podjednak. Prema našim informacijama, u Srbiji se otkupna cijena kreće od 5 pa do čak 5,8 KM, stoga se nadamo da će i naša malina biti adekvatno plaćena, kazao je Stojanović, dodajući kako cijenu diktira tržište, a prema njihovim saznanjima, podbacile su berbe u Poljskoj i Čileu, što bi mogla biti prilika za bh. malinu piše Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79