Maloljetnici iz Beograda i BiH naručivali prijetnje školskim ustanovama putem “gejming” platforme

Maloljetnici iz Beograda i BiH naručivali prijetnje školskim ustanovama putem “gejming” platforme


Pripadnici policije u saradnji sa Posebnim javnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu identificirali su i pronašli dvojicu maloljetnika iz Beograda (14 i 15 godina) koji se sumnjiče da su putem “gejming” platforme naručivali slanje prijetećih poruka obrazovnim institucijama koje pohađaju na teritoriji Beograda.

Istovremeno, u saradnji s tuzlanskim policijskim sektorom, pronađeno je i identificirano jedno maloljetno lice iz Bosne i Hercegovine koje je, također putem iste platforme, slalo prijetnje o postavljenim eksplozivnim napravama u školi koju pohađa.

Maloljetnici iz Beograda, u posebnoj grupi na navedenoj “gejming” platformi, tražili su slanje prijetnji od drugih maloljetnika koji su već identificirani kao pošiljatelji preko 80 elektronskih poruka o postavljenim eksplozivnim napravama u obrazovnim i drugim institucijama u Srbiji i regiji. Obojici je podnesena krivična prijava zbog izazivanja panike i nereda, dok će protiv roditelja biti podnesena krivična prijava zbog zanemarivanja i zlostavljanja maloljetnog lica.

Policija i tužiteljstvo nastavljaju rad na procesuiranju i drugih lica povezanih s prijetnjama.

U akciji su sudjelovali pripadnici MUP-a, Uprave za tehniku-Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, Uprave kriminalističke policije-Službe za borbu protiv terorizma, te Policijske uprave za grad Beograd.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija