Maloljetnik upravljao automobilom, roditelji se hvalili: “Lafac je to”

Petnaestogodišnji dječak snimljen je kako upravlja vozilom cestom od Mostara prema Blagaju.

Snimku, koja je u posjedu Bljeska, objavili su navodno roditelji dječaka na svom Facebook profilu.

Na snimci se vidi kako dječak vozi cestom mimoilazeći se s desetinama putničkih vozila kao i autobusima. Kako je poznato, maloljetnici u BiH ne mogu polagati vozački ispit, a čitatelj kojije poslao video i podatke, poziva na odgovornost roditelja, jer ovakva vožnja je u najmanju ruku opasna.

Inače, Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH u članu 184. propisuje uvjete koje lice mora ispunjavati za upravljanje motornim vozilom, te u članu 234 propisuje da će se novčanom kaznom u iznosu od 400,00 KM do 1.000,00 KM kazniti za prekršaj vozač koji u saobraćaju na putu upravlja motornim vozilom prije sticanja prava na upravljanje motornim vozilom.

U slučajevima kada motornim vozilom upravlja osoba koje nije stekla pravo na upravljanje motornim vozilom, istom se izdaje prekršajni nalog za prekršaj iz člana 184. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH kojim se izriče novčana kazna u iznosu od 400,00 KM, te se takav vozač isključuje iz saobraćaja.

Ukoliko se radi o osobi za koje se utvrdi da se radi o povratniku u činjenju ove vrste prekršaja, prekršajni postupak se protiv takve osobe pokreće na osnovu zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka kojim se traži izricanje maksimalnih zakonom propisanih sankcija, te se pristupa i privremenom oduzimanju motornog vozila kojim je počinjen prekršaj, ranije su za medije rekli iz Uprave policije MUP KS.

Ukoliko osoba koja upravlja motornim vozilom bez položenog vozačkog ispita i istovremeno nije i vlasnik motornog vozila kojim je upravljalo, prekršajni postupak se pokreće i prema vlasniku motornog vozila za prekršaj iz člana 172. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja kojim je propisano da vlasnik, odnosno nositelj prava raspolaganja vozilom ne smije da dozvoli da upravlja vozilom u saobraćaju na putu osoba koje nema pravo da upravlja tim vozilom, odnosno osoba koja nema pravo da upravlja kategorijom motornog vozila u koju se ubraja to vozilo.

Navedeni prekršaj je kažnjiv na osnovu člana 235. istog zakona kojim je propisano da će se novčanom kaznom od 100,00 do 300,00 KM kazniti za prekršaj vlasnik odnosno nosilac prava raspolaganja vozilom koji postupi u suprotnosti sa članom 172.

Sankcioniraju li se roditelji?

U slučajevima kada prekršaj iz člana 184. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH počini maloljetna osoba, prekršajni postupak se pokreće na osnovi zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i postupa se u skladu sa odredbama članova 40-48. Zakona o prekršajima koji u članu 40. stav (8) propisuje da se zakonom može propisati da će za prekršaj biti kažnjen i roditelj, usvojitelj, osnosno skrbnik maloljetnika koji ima od 14 do 18 godina koji je počinio prekršaj ako je počinjeni prekršaj posljedica propuštanja nadzora nad maloljetnikom, a bili su u mogućnosti vršiti takav nadzor.

Roditelji, usvojitelji odnosno skrbnici maloljetnika se sankcioniraju u skladu sa odredbom člana 172. stav (5) Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH ukoliko su ujedno i vlasnici, odnosno nositelji prava raspolaganja motornim vozilom kojim je počinjen prekršaj. U skladu s članom 41. Zakona o prekršajima prema mlađim maloljetnicima se mogu izreći samo odgojne mjere, a prema starijim maloljetnicima se pored odgojnih mjera može izreći i bilo koja sankcija ili mjera određena u članu 21. Zakona o prekršajima.

Zakonom nisu propisane sankcije u smislu da se može izreći mjera zabrane polaganja vozačkog ispita niti zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom koja se može izreći jedino osobama koje su stekla pravo na upravljanje motornim vozilom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79