Maloljetnoj djeci dopustili brak: Priča o kralju džeparoša Elvisu Salčinovića i Mirsadu Hrustiću

Tužilaštvo ZDK-a okončalo je istragu protiv kralja džeparoša Elvisa Salčinovića i Mirsada Hrustića

Zeničanin Elvis Salčinović, poznat u javnosti kao kralj džeparoša, uskoro bi se ponovo trebao naći u sudnici, ovaj put zbog optužbi da je počinio krivično djelo vanbračna zajednica s mlađim maloljetnikom. Osim njega, ovom optužnicom je obuhvaćen i Mirsad Hrustić, zvani Fejzo, koji se tereti za isto krivično djelo.

Milionska zarada

Prema optužnici, koju je potvrdio Općinski sud u Zenici, oni se terete da su od decembra 2019. do 5. novembra prošle godine pristali na to da njihova maloljetna djeca H. Š. (2004) i H. V. (2005) stupe u vanbračni život i da žive u Salčinovićevoj kući.
– Optuženi nisu preduzeli mjere da se takva zajednica spriječi ili prekine, svjesni da takvim svojim radnjama omogućavaju maloljetniku koji nije navršio 16 godina života da živi u vanbračnoj zajednici s drugom osobom, stoji u optužnici.
Salčinović (koji se ranije prezivao Hamidović, op. a) je hapšen i ranije u nekoliko navrata i to skupa sa sinovima i bratom.

Poznati su po pripadništvu kriminalnoj grupi koja se bavila džeparenjem. Prije nekoliko godina su uhapšeni u velikoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pod nazivom CD.

Snimao nasilje

Teretili su se da su djevojke iz BiH vodili u Francusku, gdje su ih primoravali na to da za njih džepare i na taj način su zaradili više od dva miliona eura. Prilikom njihovog hapšenja i pretresa u Zenici je pronađen veliki broj djece nepoznatog identiteta i staratelja.
Imali su razgranatu mrežu džeparoša širom Evrope, i to u Francuskoj, Austriji, Italiji, Belgiji i Španiji. Salčinović je hapšen i zbog nasilja u porodici i ugrožavanja sigurnosti. U maju prošle godine je priveden u akciji Federalne uprave policije zbog sumnje u nasilje prema maloljetnoj djeci. Sve je snimao i javno objavljivao. A. B. Č piše Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79