Malom borcu treba podrška: Tarik (8) stigao iz Turske, propisan mu lijek koji košta 200 eura

Teško bolesni dječak Tarik Rovčanin (8) iz Vogošće vratio se iz Istanbula, gdje je na klinici “Acibadem” boravio sedam dana, tokom kojih su turski ljekari obavili temeljite zdravstvene pretrage, uključujući i genetsku analizu, te propisali terapiju za njegovo dalje liječenje.

Mališan je u Tursku putovao s ocem Harisom i nanom Zinajdom Lier, koja je potvrdila kako je novi pregled dječaka zakazan za šest mjeseci, pišu Nezavisne.

– Obavili smo preglede i ljekari su, kao terapiju, za Tarika propisali novi lijek kojeg trenutno nema ni na turskom tržištu, zbog čega ćemo sačekati izvjesno vrijeme da lijekovi stignu. Radi se o skupim lijekovima i samo jedno pakovanje košta oko 200 eura, a propisali su i poseban režim ishrane, dok je operacija posljednja opcija – rekla je dječakova nana, dodavši kako su dobili preporuku da se konsultuju s još nekoliko svjetskih stručnjaka.

Podsjećamo da je priča o ovom mališanu potresla domaću javnost kada je prije nepuna dva mjeseca njegova majka Sanda Lier iznenada preminula u 36. godini od posljedica teškog moždanog udara. Tarik je rođen kao zdrava beba, a zdravstveni problemi su počeli s nicanjem prvih zubića, kada je imao sedam mjeseci. Tada je prvi put medicinski zbrinut i konstatovan mu je težak oblik epilepsije sa serijom od po 20 do 30 napada u toku 24 sata svakih sedam do 10 dana.

Takođe, dijagnostifikovane su mu i hernije na testisima, a u posljednjim pretragama koje su urađene, dječaku je dijagnostifikovan Dravet sindrom. U humanitarnu akciju za pomoć mališanu uključili su se brojni mediji i veliki broj pojedinaca i kolektiva iz zemlje i inostranstva, te je prikupljena značajna pomoć za liječenje.

Svi koji i dalje žele da pomognu, novčanu pomoć mogu uplatiti na žiro račun Zinajde Lier, Tarikove bake, otvoren u Šparkase banci: 199-490-60469789-05 ili više informacija o svemu mogu dobiti putem Facebook stranice “Pomozimo malom Tariku”.

Pomoć se prikuplja i putem humanitarnog telefonskog broja 17006, koji je otvorila Pomozi.ba, a preko kojeg se pozivom doniraju dvije marke.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79