Mamićeva investicija u BiH: Ulaže u izgradnju više solarnih elektrana na području Hercegovine

Kompanija “Plavo sunce” d.o.o, gdje je jedan od osnivača sin Zdravka Mamića Mario Mamić, planira izgradnju više solarnih elektrana na području Hercegovine.

Za sada je zahtjeve podnosila za područje Čitluka i Čapljine, ali s obzirom na to da je Zdravko Mamić nedavno imao sastanak s bivšim gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem i ekipom u podrumu mostarskog restorana “Pablos”, izvjesno je da se Mamić raspituje i za lokacije oko Mostara, i to već duže vrijeme.

Predmet zanimanja je Polog kod Mostara. Načelnica Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara Marina Deronjić tvrdi da ju je predstavnik kompanije “Plavo sunce” kontaktirao telefonskim putem.

U “Elektroprivredi HZHB” potvrdili su da je spomenuta kompanija već podnosila zahtjeve u dva hercegovačka grada.

“Kompanija “Plavo sunce” d.o.o. podnijela je sedam zahtjeva za ishođenje prethodne elektroenergetske suglasnosti za izgradnju solarnih elektrana, instalirane snage po 999 kilovat-sati električne energije, na području naše Poslovnice Čitluk, te tri zahtjeva, od kojih dva po 999 kW i jedan od 800 kW instalirane snage električne energije, na području naše Poslovnice Čapljina”, kazala je za Hercegovina.info glasnogovornica “Elektroprivrede HZHB” Marija Buntić.

Ističe da su svi zahtjevi predani u skladu sa propisanim procedurama, a trenutno su u fazi izrade elaborata optimalnih tehničkih rješenja za priključak, nakon čega će se utvrditi uvjeti i mogućnosti priključenja u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima, piše Hercegovina.info.

O Mamićevim poslovnim poduhvatima u BiH, koja mu je postala matična država, mnogo se pisalo. U skladu s njima, u Ravnom je već trebao zaživjeti sportski centar, a bilo je još bombastičnih poslova u koje, navodno, ulazi. Međutim, s obzirom na to da su u ovom slučaju već predani zahtjevi te je kontaktiran i Grad Mostar, izvjesno je da su solarne elektrane u poslovnom planu Zdravka Mamića.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79