“MAMU BOLI, NE MOŽE DA ME NOSI”: Valentini je kćerkica dala snagu da pobijedi rak

Odvela sam dijete kod doktorke opšte prakse zbog stalnih temperatura koje je imala, a ona mi je rekla da ja izgledam blijedo i da sa mnom nešto nije u redu – rekla je Valentina.

Hitno me je poslala na analize, vađenje krvi i ultrazvuk u bjelovarsku bolnicu, priseća se ona i kako je tekao događaj koji je doveo do najgorih vijesti koje je čula u životu.

Valentina iz Čazme je majka dvogodišnje Eme, danas normalno radi, iz firme je stalno zovu da pitaju kako je, a svoje mučno iskustvo sa rakom jajnika odlučila je da ispriča za 24sata.

Dok je još bila u stanju šoka nakon analiza, Petrova bolnica bila je njeno sljedeće odredište. Tamo je podvrgnuta hitnoj operaciji u septembru prošle godine, nakon čega su uslijedili mučni dani hemoterapije, sve do januara ove godine. Danima kad je primala terapiju, priseća se, nije mogla da ustane iz kreveta, ali snagu joj je davala kćerkica.

– Moje dijete osjetilo je da se nešto događa iako je tad imala samo godinu dana. Znala je iz vrtića da dođe kući i kaže: “Mama pava, pssst”. Videla je da ležim i da ne mogu nigde. Stalno je dolazila do mene, grlila me, ljubila, mazila… Znala je da je mama ne može nositi jer je operisana pa je govorila: “Mamu boli, ne može”. Sve vrijeme hemoterapije bila je jako dobra i mirna – govori Valentina.

Rak jajnika se teže otkriva jer ne boli, ali Valentini je, na sreću, otkriven u ranom stadijumu. U Petrovoj bolnici dane joj je olakšala onkologinja Višnja Matković, koja je itekako razumijela da je Valentina mlada i da joj odvojenost od kćerke jako teško pada. Svakog jutra bi popričala i našalila se s njom, samo da ostane pozitivna.

Hemoterapija joj je oduzimala zadnje atome snage. Nije mogla ni da sjedi ni da stoji, samo bi ležala i jedva skupila snage da ode do kupatila. Nije mogla da jede, tek toliko je pojela dok su je hranili otac Stjepan (52) i majka Žaklina (50). Emin otac ne živi s njima otkad je dijete imalo mjesec dana pa se Valentina oslanjala isključivo na roditelje. Oni su unuku čuvali dok je bila na terapiji, a i vaspitačice u vrtiću su imale razumevanja.

Uskakala je i komšinica

– Kako su mi otac i majka zaposleni, tu je uskakala i komšinica Julijana Rapčan (32). Vikendom bi dolazila sestra, a i ponekad bi je odvezli kod prabake. U novembru i decembru često je bila prehlađena pa je ujutru bila kod komšinice, a poslije ju je baka čuvala dok se ne vratim – priča Valentina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79