Mandat koji je osvojila Biblija Kerla na posljednjim izborima CIK je dodijelio Marijani Hrvić Šikuljak

Mandat u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH koji je osvojila Biblija Kerla na posljednjim izborima CIK je dodijelio Marijani Hrvić Šikuljak.

Naime, Bibliju Kerlu, zastupnicu DF-a u Skupštini KS-a u prošlom sazivu, Kantonalni odbor Demokratske Fronte je odlučio staviti na listu za Federalnu jedinicu 411 kojoj pripadaju Ilijaš, Vogošća, Stari grad, Centar i Novo Sarajevo.

Na listi je bila peta, ali je na kompenzacijskoj listi bila na broju dva piše Crna-Hronika.

Podsjećamo da je u Skupštini KS-a Kerla bila vjerna DF-u i kada su svi drugi napustili stranku. Trpjela je brojne prozivke, često bila usamljena u nastojanjima da se bori za običnog čovjeka, a sada joj je i mandat oduzet na jedan vrlo čudan način. Naime, mandat je sa kompenzacione liste DF-a dodijeljen prvom i šestom sa liste, Amiru Ibroviću i Marijani Hrvić -Šikuljak.

Demokratskoj fronti su uzeli Kerlin mandat i dodijelili ga konstitutivnom Srbinu jer prema Izbornom zakonu najmanje četiri Srbina i četiri Hrvata moraju biti zastupljena u Parlamentu FBiH. Pošto najjače partije na svojim listama nisu imale dovoljan broj kandidata koji su osvojili zastupničke mandate direktno ili kompenzacijski CIK je tražio Srbe na ostalim listama i tako je šesta sa liste dobila mandat uprkos velikom broju glasova koje je dobila Biblija Kerla.

Sada se postavlja pitanje zašto DF nije pozicijom na listi osigurao prolazak Bibije Kerle koja je jedna od najvjernijih članova ove stranke? Zašto i zbog koja je Bibiju žrtvovao DF?

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79