Mapa Evrope koja prikazuje konzumaciju mesa po državama, podaci za BiH mogli bi vas iznenaditi

Web stranici Landgeist Map objavila je zanimljivu mapu Evrope koja prikazuje podatke o konzumaciji mesa prema državama.

Ono što su istakli je da ovi podaci ne podrazumijevaju ribu i morske plodove kao meso, te da su to obuhvatili u drugom istraživanju.

Podatak koji bi vas mogao iznenaditi kada je riječ o ovoj mapi jeste da se bh. državljani nisu pozicionirali visoko na ovoj listi. Naime, Bosna i Hercegovina nalazi se negdje na kraju ove liste s 43 kilograma mesa po stanovniku godišnje.

Na prvom mjestu je Španija s 99 kilograma mesa po stanovniku. Drugo mjesto zauzeo je Portugal s 95 kilograma, dok je na trećem mjestu Island s 91 kilogramom mesa po stanovniku. Interesantan je podatak da su ove zemlje ujedno i najveći potrošači morskih plodova u Evropi.

Kao države koje konzumiraju najmanje količine mesa navedene su Turska, Albanija, Moldavija i Sjeverna Makedonija s 39 kilograma mesa po stanovniku godišnje.

Kada je riječ o državama u regionu, interesantan podatak jeste da najveću konzumaciju mesa imaju državljani Hrvatske s 80 kilograma po stanovniku, prate ih državljani Crne Gore s 78 kilograma i Slovenija s 70 kilograma mesa po stanovniku. Srbija je nešto bliža BiH prema konzumaciji mesa, gdje jedan stanovnik u prosjeku pojede do 56 kilograma mesa godišnje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79