Marić: Kako je hapšenje Mehmedagića udar na Bošnjake kad se izjasnio kao Hrvat?

Analitičarka Ivana Marić ovog jutra je za N1 komentarisala akutelna politička dešavanja u jeku hapšenja i puštanja na slobodu direktora OSA-e Osmana Mehmedagića.

Kako je kazala Marić, nacionalne stranke u BiH uvijek postupaju po istoj matrici.

– Ne znam kako ovo više da se okarakteriše, borba protiv čega? Vidimo da su tri nacionalne stranke toliko osvojile prostor BiH i međusobno se drže da šta god da se uradi oni proglase to borbom protiv nekoga; Bošnjaka, Hrvata ili Srba. U ovom slučaju ne znamo ni protiv koga je jer je “Osmica” se izjasnio kao Hrvat 2005. godine kako mi se čini, tako da im pada u vodu ta priča da je to napad na Bošnjake.

Podsjetila je na politiku koju je vodio bivši predsjednik SDA, Sulejman Tihić.

– Podsjetila bih na politiku koju je ranije vodio Sulejman Tihić, raniji predsjednik SDA, da svako protiv koga je podignuta optužnica mora podnijeti ostavku. Presumpcija nevinosti ostaje i dalje međutim ta osoba ne može voditi značajnu funkciju ukoliko mora da brani sebe i svoju nevinost. Paradoks je da mi imamo direktora Obavještajne službe koji mora da se bavi svojom zaštitom i pronalazi dokaze. Jednostavno, nije u stanju da obavlja posao koji je obavljao. Pitanje je zašto niko ne traži njegovu smjenu ako on već nema moralne odgovornosti da podnese ostavku jer ne možete imati direktora OSA-e koji je uhapšen i koji je proveo u zatvoru dan-dva. Zamislite da u SAD-u imate direktora FBI ili CIA kojeg uhapse i da to prođe nesmetano i neko to proglasi udarom na državu, navela je Marić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79