Mašetić: Zašto sam kao zastupnik i otac djeteta s posebnim potrebama bio protiv prijedloga Sabine Ćudić

Senad Mašetić (SDA), zastupnik u Federalnom parlamentu, obratio se danas na tematskoj sjednici o stanju u zavodima Pazarić, Baković, Drin i drugima, gdje je na početku svoga izlaganja rekao da govori kao zastupnik, ali i kao roditelj djeteta sa posebnim potrebama.

Između ostalog, on je kazao kako je nakon prošle sjednice Doma pred čiji početak je zastupnica Sabina Ćudić (Naša stranka) objavila fotografije štićenika iz Pazarića, “prozivan” jer nije glasao za njene zaključke. Obrazložio je zašto je i kao zastupnik i kao otac, bio protiv takvih zaključaka.

-Zašto sam bio protiv prijedloga kolegice Ćudić prošli put? I kao roditelj i kao zastupnik sam cijenio da način na koji je to prezentirano, kako je to bilo pripremljeno, kako se ovdje manifestiralo, i kako je to u medijima manifestirano poslije…., govori i ubijeđen sam, da je to bilo dobro pripremljeno i izrežirano. Šta je krajnji cilj, ja ne znam. Da li je dobra namjera ili ne, ja ne znam. Ali ono što se pozitivno izrodilo iz toga je da se danas govori o djeci sa poteškoćama u razvoju – rekao je Mašetić.

On je također rekao da je priča o djeci koja su u zavodima jedan dio, ali je pitao i šta je sa djecom koja nisu u zavodima, a zastupnici su danas u Parlamentu imali priliku čuti priče i njihovih roditelja, piše Faktor.

-Svaka rasprava koja u sebi ima i trunku politike, treba to brisati. Odmaknimo se od toga. Vratimo se suštinskim pitanjima i zaključcima, vratimo se struci. Ko je odgovoran? Naravno da su odgovorne upravljačke strukture i resorna ministarstva. Međutim, trebamo se pogledati u oči i zapitati koliko smo mi kao društvo zreli da prihvatimo tu djecu kao sebi ravnopravne – istaknuo je zastupnik.

Dodao je da kao roditelj i zastupnik prošli put “nije osjetio da je to briga za one koji su tema današnje sjednice, ali da je bio za da se pripremi sjednica kao što je današnja”.

-Ali zaboga, to se nije moglo čuti. U eter je otišlo: “zar je i on koji ima dijete sa posebnim potrebama protiv vlastitog djeteta” – rekao je Mašetić.

Cijelo njegovo izlaganje u kojem je naveo i sa kakvim problemima se susreću roditelji možete pogledati u videu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79