Maska je obavezna osim u ovim slučajevima jer može potaknuti druge zdravstvene probleme

Većina svjetskih stručnjaka preporučuje nošenje maski u zatvorenim prostorima jer osiguravaju zaštitu od potencijalnih kapljica.

Međutim, na nekim mjestima ne treba ih nositi, kažu stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), pa navode primjer boravka u teretanama ili uopće prilikom fizičkih aktivnosti.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije kažu da je prilikom vježbanja neophodno održavati distancu, ali nikada ne treba nositi masku, čak i u slučaju da imate simptome poput kašlja, temperature ili gubitka ukusa i mirisa

Can people wear masks while exercising during COVID-19?People should NOT wear masks when exercising as masks may reduce the ability to breathe comfortably.

Gepostet von World Health Organization (WHO) am Dienstag, 16. Juni 2020

Zašto? S maskom je puno teže disati, a ako imate simptome poput kratkog daha, bit će vam još teže.

Uz to, znoj će ovlažiti masku i dodatno otežati disanje, a usput podstaći će razvoj virusa, ali i bakterija, pa može doći i do neke infekcije koja nema veze sa koronavirusom prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79