Maske ćemo nositi do sljedećeg proljeća

U Beogradu je 85 posto pozitivnih od onih koji se testiraju i to je snažan podatak, rekao je za portal Nova.rs epidemiolog Predrag Kon i naglasio da nošenje maski nije pitanje “hoću – neću, već je pitanje obaveze koja će trajati jako dugo – sve do proljeća sljedeće godine”.

– Virus nam je jasno rekao, nema sezone kod mene, kod mene je situacija da idem i preko ljeta i preko zime, u bilo koje godišnje doba – poručio je Kon.

On je uvjeren da će opet biti pad zaraženih koronavirusom, a čim dođe do opuštanja građanja doći će do ponovnog rasta i sve tako do proslaska vakcine.

– A, ako ne bude napravljena vakcina, morat ćemo svi, kad kažem svi, mislim na više od pola, da se zarazimo. Moramo da radimo postepeno i sa sprovođenjem mjera sprječavamo virus što je moguće više – ocjenio je Kon, tvrdeći da nikada nije bila ovakva aktivnost virusa kakva je danas u Beogradu.

Na pitanje šta poslije dvije sedmice, na koliko su uvedene mjere obaveznog nošenja maski u zatvorenom, Kon odgovara da maske ostaju i ostat će do daljnjeg.

– Sve ostalo je znak pitanja. Ako se naučimo da idemo u noćne klubove sa maskama. Ako mi neko garantuje da će tako da bude… Svi neprekidno pričaju da nešto ne može. Da ne može da se napravi utakmica tako da dođe 5.000 sa razmakom, pa onda neće biti utakmice – kazao je Kon.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79