Maslo: “Imamo pauzu jer na odsjeku Medicine na engleskom jeziku je pomenuta profesorica jedini odgovorni nastavnik”

Senat Univerziteta u Sarajevu oduzeo je na sjednici zvanje redovne profesorice direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović. 30 članova Senata je bilo za oduzimanje zvanja redovne profesorice Sebije Izetbegović, četiri su bila protiv, a osam suzdržano.

Na tragu jučerašnje sjednice Senata Univerziteta u Sarajevu, imam potrebu zauzeti stav po pitanju pojedinih medijskih članaka.

Piše za CH: Edin Maslo – Student-prorektor

Naime, već u toku same sjednice, koja je inače bila zatvorena za medije, imali smo priliku na portalu jednog medija pratiti tekstualni prenos same sjednice.

Sa gledišta studenata ni to ne bi bilo sporno, do trenutka kada se pojavljuju članci kojima se pokušava izvršiti pritisak na članove Senata iz reda studenata, tako što se javno prozivaju studenti koji se nisu izjasnili onako kako je neko htio.

Ovim putem želim pružiti podršku svim predstavnicima, bez obzira kako je ko glasao, jer to je pravo svakog pojedinca, a ne materijal za javni linč i osudu od strane medija.

Saznajte ko je bio protiv da se Sebiji oduzme status, a ko za

Predstavnik studenata u Senatu se primarno zalaže za studentska pitanja i probleme, stoga je iracionalno očekivati od studenata Medicine da bezuslovno i bezrezervno podrže oduzimanje zvanja redovnog profesora članu akademske zajednice čiji potpis stoji na njihovim ocjenama i završnim radovima.

Na ovaj način se dovelo u pitanje i izvođenje nastave iz predmeta Ginekologija i akušerstvo na Medicinskom fakultetu u sredini semestra kada su studenti već odslušali dio nastave od strane Prof. Izetbegović, dok za ostatak nastave, dakle, imamo pauzu jer na odsjeku Medicine na engleskom jeziku je pomenuta profesorica jedini odgovorni nastavnik.

Poseban razlog zbog kojeg ovo govorim jeste i taj što imamo dva oprečna stava komisija, jedne sa Medicinskog fakulteta i druge mješovite sa članovima iz svih grupacija članica, što kazuje da je sasvim legitimno i razumljivo da postoje i podjeljena mišljenja u toku samog glasanja na Senatu.

Moja uloga nije da branim, niti osporavam bilo koga i smatram da je potrebno sprovesti odluke nadležnog tijela bez obzira sviđale se one nama ili ne, međutim osjećam se odgovornim stati u odbranu studentskih predstavnika, članova Senata, nakon glasanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79