Masovan odlazak, u Sarajevu traže 18 novih ljekara za dječije bolesti

U okviru mjera koje Ministarstvo zdravstva KS poduzima u cilju sanacije deficita kadrova u zdravstvenim ustanovama planiran je prijem 12 pedijatara i specijalizacija za 18 novih ljekara za dječije bolesti, do čega bi trebalo doći do početka septembra, javlja Anadolu Agency (AA)

U saopćenju Ministarstva navodi se kako to neće biti dovoljno za optimalan rad u budućem periodu zbog odlaska većeg broja pedijatara u penziju.

Vlada KS i Ministarstvo zdravstva su obezbjedili dodatna sredstva u rebalansu budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja KS za 18 novih pedijatrijskih specijalizacija za šta zdravstvene ustanove imaju obavezu raspisati konkurse u što kraćem periodu.

Ministrica zdravstva KS Amela Sofić naglašava kako borba sa zatečenim stanjem nedostatka pedijatara nije jednostavna jer planirane i odobrene specijalizacije nisu realizirane duži niz godina.

“U fazi smo uvođenja sistema kadrovskog kontinuiteta i saniranja nedostaka procesa realizacije specijalizacija iz prethodnih godina uz poštovanje zakonskih propisa”, kazala je Sofić i dodala da su odlukom Ministarstva zdravstva i Vlade KS obezbijeđena dodatna sredstva za prijem pet novih specijalista za Domove zdravlja.

Konkursna procedura prema svim zakonskim pravilima je pri kraju.

“Otvaranje pedijatrijskog odjela u Općoj bolnici ‘Prim.dr. Abdulah Nakaš’ značajno će popraviti situaciju, jer smo stvorili preduslove i u toku je konkursna procedura za prijem sedam novih specijalista pedijatara a u toj ustanovi trenutno rade dva pedijatra. Time će se obezbjediti sekundarni nivo pedijatrijske djelatnosti i funkcionalno povezati sa primarnim pedijatrima u Domovima zdravlja i onim na tercijarnom nivou na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu”, kazala je Sofić.

Pedijatrija je specifična grana medicine, čija je oblast zdravstvena zaštita od rođenja do adolescentnog perioda, a zdravlje djeteta ne smije da bude briga samo roditelja nego i cijelog društva, saopćeno je iz Ministarstva zdravstva KS.

“Drago mi je zbog činjenice da smo uradili ono što niko do sada nije, obezbijedili sredstva za 148 deficitarnih specijalizacija za sve ustanove od njih 18 budućih pedijatara. To je kumulativni broj nerealiziranih specijalizacija iz predhodnog perioda”, dodala je Sofić za Fokus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79