Mašović: Nažalost ne možemo tvrditi da će sve žrtve biti pronađene

Amor Mašović, direktor Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, kazao je kako su posmrtni ostaci 19 identifikovanih žrtava koje će danas biti ukopane u Potočarima, pronađeni na različtim lokacijama.

“Danas će zapravo biti ukopano 19, ali jedna od žrtava je prvobitno ukopana 2002. godine. Riječ je o Jusufu Haliloviću, koji je pronađen 1996. godine na Kamrničkom brdu na površini i s obzirom na to da 2002. godine Memorijalni centar još nije postojao, on je ukopan sa željom njegove porodice na jednoj drugoj lokaciji i sada su oni tražili da se njegovo tijelo izmjesti s obzirom na to da su i njegovi drugi srodnici ovdje ukopani. Pozvao bih 237 porodica koji su također ukopale svoje najmilije negdje drugo da se jave i da ukoliko žele ovdje u Memorijalni centar prenesu njihovo tijelo”, kazao je Mašović.

Otkriveno 7.139 žrtava srebreničkog genocida

Kako kaže, do ovog trenutka je otkriveno 7.139 žrtava srebreničkog genocida.

“Brojke ukopanih bilo u pojedinačnim mezarjima gdje je od jučer 236 umanjeno za žrtvu Jusufa Halilovića, uključujući 6.652 žrtava ovdje u Potočarima. Postoji određeni broj žrtava koji se nalaze u komemorativnom centru u Tuzli i to je gotovo 222 osobe. Za 10-tak žrtava nismo sigurne da su nastradale 1995. godine iako smo sigurni da su žrtve, ali to su tijela koja su otkrivena na površini”, naglasio je.

Nekompletirana tijela

Većina tijela su zapravo nekompletirana i to je činjenica koja je zapravo najteža, tvrdi dalje Mašović.

“Užasavajuće je ono što smo čuli od jednog od člana Predsjedništva BiH, a koji je kazao da ima informaciju da se u ovim tabutima zapravo ne nalazi ništa i tačno je da je nažalost mnogo nekompletiranih tijela”, dodao je.

Na pitanje da li je pronađena potencijalno nova masovna grobnica, Mašović je kazao da je prošle godine u Ilijašu pronađena prva žrtva genocida u Srebrenici.

“Pronađena je jedna potkoljenica koja je DNK analizom utvrđena da pripada čovjeku koji je krenuo sa ostalim Bošnjacima u namjeri da dođe do Olova. Preživjeli iz te grupe su posvjedočili da je on ranjen i nažalost samo je u pitanju jedna potkoljenica te žrtve. Nažalost, sa preminulom Nurom Alispahić nećemo moći podijeliti informaciju da je na lokalitetu Rogoj pronađena sekundarna grobnica od šest dječaka i mladića čije smo posmrtne ostatke našli nakon stradanja i pronađeni su krupniji ostaci njihovih skeleta”, naveo je Mašović.

Postoji mnogo sekundarnih grobnica

Mašović je na kraju kazao da nažalost nikada nećemo moći reći da će sve žrtve genocida biti pronađene.

“To je nažalost činjenica zbog sekundarnih grobnica i kako možemo garantovati da su i ovih 6.652 žrtve pronađene upravo zbog tih grobnica. Kao primjer dajem da je samo tijelo i pri tome mislim na sedam kostiju jednog mladića pronađeno na nekoliko različitih grobnica koje su međusobno udaljene 30 kilometara i koliko je takvih žrtava. I to ne govorim za Srebrenicu, već i za ostale općine poput Prijedora i Nevesinja”, poručio je Mašović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79