Mašović: Pripremamo se za najveću vježbu na području BiH, uz saradnju sa vojskom SAD-a

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), generalpukovnik Senad Mašović kazao je kako će OSBiH nastaviti s aktivnim učešćem u kompletnom segmentu operacija podrške miru, ali i svim drugim aktivnostima u skladu s odlukama Predsjedništva BiH, oba doma Parlamentarne skupštine BiH i Ministarstva odbrane.

– Potpuno smo posvećeni implementaciji svih NATO normi i standarda. Ono što nas posebno hrabri jeste podrška naših strateških partnera kao i prijatelja iz NATO saveza. Također, ono što na hrabri jest da znamo da nismo sami na našem euroatlantskom putu, stoga se zajedno radujemo aktivnostima oko pripreme za vježbu “Immediate Response 2021”, dosad najvećoj vježbi koja će biti organizovana na području BiH, koja će biti realizovana sa vojskom SAD-a, uz učešće 1.000 do 1.600 pripadnika u ovisnosti od ukupne epidemiološke situacije – rekao je Mašović, na konferenciji za novinare u Sarajevu organizovanoj povodom obilježavanja 1. decembra, Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, na kojoj je predstavljen izvještaj aktivnosti u protekloj godini.

(FOTO) Ovako je izgledala vježba vojski BiH i SAD na Manjači i Glamoču

Podrška tokom pandemije

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić izjavio je kako je BiH realizovala više 70 posto zadataka iz Programa reformi, te kako se nada da će dokument do kraja godine biti proslijeđen u Brisel.

Podžić je kazao kako ovogodišnje obilježavanje 1. decembra, predstavlja i mali jubilej od 15 godina. Govoreći o Programu reformi Bosne i Hercegovine, Podžić je podsjetio da su Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH nosioci 72 zadatka, te još 16 zadataka koje su trebali uraditi s drugim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine.

– Realizovali smo preko više od posto zadataka iz Programa reformi, a već smo naglasili da su u Programu reformi uglavnom ciljevi i zadaci iz Pregled odbrane i dokumenta Plan razvoja i modernizacije OSBiH. Do kraja godine, ja se nadam, dokument će biti proslijeđen u Brisel i da ćemo biti u spremnosti da uradimo novi plan reformi za 2021. godinu – rekao je Podžić.

Kada je riječ o podršci drugim organizacijama i službama tokom pandemije, Podžić je podsjetio da su postavili šatore na graničnim prijelazima u BiH u cilju izolacije ljudi koji su dolazili iz inostranstva, zatim učestvovali u gašenju požara, zaštiti od poplava, dezinfekciji objekata, kao i dodjeli značajne količine materijalno-tehničkih sredstava lokalnim vlastima.

Podžić je kazao kako je od posljedica zaraze koronavirusom život izgubilo najmanje devet pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

– Nažalost, usljed oboljenja od koronavirusa izgubili smo devet naših pripadnika, sedam pripadnika Oružanih snaga BiH i dvoje uposlenika Ministarstva odbrane – rekao je Podžić, dodavši da su od početka epidemije inficirano 582 njihova pripadnika, a 90 je trenutno u izolaciji.

Naveo je kako je ponosan da što je u otežanim okolnostima uspješno obavljeno i prvostepeno ocjenjivanje SEL-1 (Self Evaluation Level 1) deklarisane jedinice Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG) na Manjači, s ciljem provjere stepena obučenosti i interoperabilnosti INF-L-BNG u izvršenju zadataka u operacijama podrške miru, a skladu s standardima NATO-a.

Dvadeset godina učešća u mirovnim operacijama

Kada je riječ o učešću u operacijama podrške miru, podsjetio je da već 20 godina BiH uspješno učestvuje u mirovnim operacijama u Etiopiji, Eriterji, Iraku, Afganistanu, Kongu, Maliju i Centralnoafričkoj Republici. Na pitanje da li postoji neki plan o izlasku pripadnika Oružanih snaga na granicu Bosne i Hercegovine u kontekstu migrantske krize, Podžić je odgovorio:

“Želim odgovorno reći da zakonska mogućnost postoji da se Oružane snage BiH pošalju na granicu BiH, bilo lijevo ili desno, ali za sada mi nemamo nikakvih zahtjeva”.

Rekao je da bi Oružane snage BiH itekako mogle pomoći u zaustavljanju priliva migranata, a da li će vrhovni komandant, odnosno Predsjedništvo BiH, donijeti takvu odluku, nije želio komentarisati.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i zamjenici ministra odbrane Mijo Krešić i Nikolić, te zamjenici načelnika Zajedničkog štaba OSBiH generalmajor Ivica Jerkić i generalmajor Gojko Knežević.

 

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79