Masovni odlasci iz zemlje: Pravni fakultet u Sarajevu upisat će ove godine 150 brucoša manje

Pravni fakultet u Sarajevu upisat će ove godine 150 brucoša manje nego lani. Razlog za manji broj otvorenih mjesta za buduće pravnike su, prije svega, masovni odlasci mladih iz zemlje, ali i prezasićenost tržišta u BiH ovim kadrom.

Kako “Dnevni avaz” saznaje, prije određivanja prijedloga upisnih kvota, predstavnici Univerziteta u Sarajevu sastali su se s direktorima srednjih škola, predstavnicima Udruženja poslodavaca, Privredne komore i Službe za zapošljavanje KS. Razmjena podataka dovela je do smanjenja upisne kvote na pojedinim fakultetima.

Tako se konačno poslušao savjet ekonomskih analitičara i poslodavaca da se prije otvaranja konkursa mora vidjeti kakvo je stanje na terenu.

– Novina je da smo ove godine prvo organizirali okrugli sto o planu upisa. Zato su naši prijedlozi sada bazirani na realnim podacima, stanju ne samo domaćeg nego i regionalnog i evropskog tržižta – kazala je za “Avaz” prof. dr. Aida Hodžić, prorektor za nastavu i studentska pitanja UNSA-e.

Na UNSA-i će ove godine za brucoše biti otvoreno 6.500 mjesta. Na ostalim fakultetima, osim na Pravnom, kako nam je rečeno, broj mjesta ostao je sličan kao prošle godine.

Moguće korekcije

Ukoliko interes bude veći za upis, UNSA će se obratiti osnivaču za proširenje upisne kvote.

Školarine nepromijenjene

Visinu školarina određuje Vlada Kantona Sarajevo. Do ovog momenta nisu se mijenjale. Dakle, ostaju na nivou ranijih godina.

Djeca posebnih kategorija

Djeca posebnih kategorija, a to su djeca šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, nosilaca priznanja i bez oba rdoitelja, na UNSA-i studiraju besplatno.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79