Masovni odlazak iz BIH već ostavlja drastične posljedice na domaću privredu

Masovni odlazak iz BIH već ostavlja drastične posljedice na domaću privredu


Čak 75 posto građana Bosne i Hercegovine spremno je otići u inostranstvo, pokazuje najnovije istraživanje sajta posao.ba. Glavni cilj je, kako kažu, obezbijediti veći životni standard, te izgraditi bolju i stabilniju budućnost za svoju djecu. Nažalost, sve je manje onih koji vide svoj životni put u Bosni i Hercegovini.

Sve ankete pokazuju da građani Bosne i Hecegovine više ne stavljaju na prvo mjesto nedostatak posla.

Prije svega građani kažu da odlaze iz zemlje, jer žele da obezbijede bolji životni standard.

Građani Bosne i Hercegovine kažu da više ne mogu da gledaju ni korupciju i kriminal, na šta je vlast slijepa. Smatraju da im zemlje, prije svega Evropske unije, mogu pružiti veću sigurnost, prenosi BN TV.

Ekonomisti upozoravaju da masovni odlazak iz zemlje, odnosno nedostatak radne snage već ostavlja drastične posljedice na domaću privredu. U prošloj godini zabilježen je pad industrijske proizvodnje, i to za 11 odsto.

Nemogućnost obezbjeđenja radne snage određenih kvalifikacija tjera na zatvaranje privredne aktivnosti. Posebno se to osjetilo u sektorima industrije, kože i obuće”, kaže ekonomista Milenko Stanić.

Iako političari i dalje nemaju jasnu strategiju kako zaustaviti stanovništvo, možda poruke ovih mladih ljudi, koji su na pragu života, mogu da ih pokrenu i da počnu da rade za nove generacije.

Ipak podatak da je proteklih nekoliko godina iz BiH otišlo čak 200.000 ljudi i te kako potvrđuje da mnogo toga u Bosnii Hercegovini treba mijenjati da bi se zadržalo stanovništvo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija