Masovno ubijanje pasa u Zenici mora se zaustaviti

Redakciji “Dnevnog avaza” stiglo je saopćenje Udruženja za etički tretman čovjeka i životinja „Mi smo dio rješenja“o ubijanju pasa u Zenici, a koje potpisuje više udruženja za zaštitu životinja iz cijele BiH.

– U ime dvadeset dva udruženja za zaštitu životinja i okoliša u BiH, obavještavamo sve medije u BiH o masovnom ubijanju velikog broja nedužnih, pitomih i zdravih pasa, uključujući i kučiće, u Skloništu za napuštene životinje grada Zenice, u Stranjanima, kojeg vodi Alba Zenica d.o.o., a po odluci Gradskog vijeća Zenica, o čemu postoje vjerodostojne fotografije koje prilažemo. Radi se o cifri od više hiljada ubijenih pasa, a ubijanje je od nedavno intenzivirano, o čemu postoje dokazi iz evidencije, kao i radnici koji su svjedoci. Podsjećamo da je Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja strogo zabranjeno ubijanje pasa u skloništima kao metodom oslobađanja smještajnih kapaciteta, te zakon jasno propisuje pod kojim uslovima se psi mogu eutanazirati, naveli su u saopćenju.

Uznemirujuće fotografije: U zeničkom azilu psi jedu druge pse! (FOTO)

Saopćenje možete pročitati u prilogu.

 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79