Mate Granić: Granice se neće mijenjati – mirnim putem

Mate Granić, ratni ministar vanjskih poslova Hrvatske, savjetnik bivše predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i aktuelni savjetnik hrvatskog premijera za vanjsku politiku, dao je intervju za BHRT.

U emisiji “Jedan” sa Benjaminom Butkovićem Granić istakao da se granice u Jugoistočnoj Evropi neće mijenjati, to jeste da se neće mijenjati mirnim putem.

“Pitanje granica u Jugoistočnoj Evropi je završena priča. Sigurno je da su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija protiv toga. Hrvatska je isto protiv toga i mirnim putem se to sigurno ne može dogoditi. Čvrsto podržavamo princip nepromjenjivosti granica posebni savjetnik hrvatskog premijera za vanjsku politiku, rekao je Granić.
Hrvatska podržava BiH

Granić tvrdi kako Hrvatska ne gleda Bosnu i Hercegovinu samo kao teritoriju, već da poštuje njenu suverenost i teritorijalni integritet.

“Bosna i Hercegovina je suverena, teritorijalno integrirana država, prijateljska država i naš interes je da se razvija. Naš interes je prosperitet Bosne i Hercegovine, euroatlantski put. U tome će u Hrvatskoj imati apsolutnog prijatelja uvijek”, rekao je Granić.

Jedan od ključnih pregovarača u Dejtonu 1995. godine, danas sa funkcije savjetnika hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, tvrdi kako Hrvatska nije ništa znala o “non-paperu”, neoficijelnom dokumentu čije se autorstvo pripisuje slovenskom premijeru Janezu Janši.

“Hrvatska ne samo da nema ništa s tim, nego Hrvatska smatra da je to samo jedan spin, bez obzira ko ga je pisao. Granice se ne mogu mijenjati na ovaj način u miru. Hrvatska se borila za svoju suverenost i nezavisnost, a jedan od temelja je bio da nema promjene granica. Hrvatska čvrsto podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Evropska unija jednako tako, Sjedinjene Američke Države jednako tako. Prema tome to sa Hrvatskom nema nikakve veze”, govori za BHRT Mate Granić.

Granić tvrdi da drugi non-paper, koji je Hrvatska poslala u Brisel i u kome se predlažu određene promjene u BiH, prije svega promjena Izbornog zakona BiH, nije stavljen u stranu, već je pitanje procedure kada će se o njemu raspravljati.

“Postoji više država koje podržavaju hrvatski “non-paper” i taj put je dakle inicijativa za evropski i euroatlantski put Bosne i Hercegovine, jačanje BiH, pomoć Bosni i Hercegovini. Primarno, to su temeljni ciljevi. Taj non-paper je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman predstavio u Sarajevu i to je način kako se radi sa prijateljskim državama”, naveo je.

Savjetnik hrvatskog premijera navodi kako prijedlog Hrvatske za promjenu Izbornog zakona u BiH, a koji preferira načelo etničke organizacije nije u neskladu s presudama evropskih sudova koji zagovaraju građanski koncept.

“Što se tiče Suda za ljudska prava, svi građani BiH moraju imati ista prava. Hrvati, Bošnjaci i Srbi imaju pravo birati svog člana Predsjedništva. On može biti Bošnjak, Hrvat, Židov, Rom, bilo što, ali ga oni imaju pravo birati. To nije u nikakvoj suprotnosti. To je temelj i to treba poštivati. Iz toga proizilaze mnoge stvari i mnogi nesporazumi”, govori Mate Granić.
Stoji li Hrvatska iza federalizacije?

Granić nije direktno odgovorio na pitanje da li Hrvatska odustaje od zagovaranja federalizacije BiH, budući da to u svom non-paperu ne spominje, a ranije su eurozastupnici iz Hrvatske u Evropskom parlamentu promivirali upravo federalizaciju BiH.

“Hrvatska želi samo jedno, ono što je dogovoreno u Vašingtonu i Dejtonu i kasnije potpisano u Parizu da se poštuje. Da je Bosna i Hercergovina suverena, teritorijalno integrirana država koja se sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da svaki narod ima pravo birati svog, koga hoće svog predstavnika. I jednako tako da je osiguran izbor u Domu naroda. To su tzv. vitalni interesi. To je ono što Hrvatska podržava, ni više ni manje. A logično je da će se javljati razne ideje ukoliko se ne poštuju oni bazični principi”, odlučan je Granić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79