Matematičar iz BiH riješio problem star 40 godina i osporio rezultat čuvenog ruskog naučnika

Nebojša Đurić, viši asistent za užu naučnu oblast Matematička analiza i primjene, zaposlen na Univerzitetu u Banjoj Luci (UNIBL), osporio je rezultat poznatog ruskog matematičara Vjačeslava Jurka.

Đurić i Sergej Buterin, ruski matematičar sa Državnog univerziteta Saratov, objavili su naučni rad “O nejedinstvenosti konstrukcije Šturm-Liuvilovog operatora sa kašnjenjem” u prestižnom naučnom časopisu sa impakt faktorom 4,11. Riječ je o radu u kojem je oboren rezultat profesora Jurka, jednog od vodećih svjetskih naučnika, specijalizovanih za inverznu spektralnu teoriju.

Jurko je profesor na Državnom univerzitetu Saratov i do sada je objavio devet monografija i više od 500 istraživačkih članaka, od toga više od 170 naučnih radova posvećenih upravo inverznim spektralnim problemima za različite klase operatora, uključujući funkcionalno-diferencijalne operatore sa kašnjenjem.

Inače, prije sedam mjeseci Nebojša Đurić i Sergej Buterin su objavili rad “O otvorenom problemu konstrukcije operatora Šturm–Liuvilovog tipa sa kašnjenjem” sa impakt faktorom 3,85. Riječ je o radu u kome su riješili matematički problem star 40 godina, a što je izazvalo veliko interesovanje u svjetskoj matematičkoj zajednici.

– U tom radu smo dali negativan odgovor na pitanje: “Postoji li jedinstveno rješenje inverznog problema za Šturm-Liuvilove operatore sa konstantnim kašnjenjem i Dirihle/Nojmanovim graničnim uslovima?”. Već tada se pojavila sumnja u Jurkov rezultat koji se odnosi na teoremu jedinstvenosti inverznog problema Šturm-Liuvilovog operatora sa konstantnim kašnjenjem i Robinovim graničnim uslovima – kaže Đurić.

Nakon šest mjeseci rada na ovom problemu, Đurić i Buterin su uspjeli da konstruišu kontraprimjer i ospore teoremu jedinstvenosti koju je zagovarao čuveni prof. Jurko.

Mnogi naučnici koji se bave ovom temom duži niz godina su vjerovali u teoremu jedinstvenosti. Nedavno je matematičar Nebojša Đurić počeo da zastupa ideju da u općem slučaju rješenje ne mora biti jedinstveno. S tom idejom obratio se profesoru Jurku koji je odbacio tu tvrdnju i naveo da je ona pogrešna. Nedugo poslije, Đurićevu ideju je prihvatio Sergej Buterin. Njihova saradnja se ispostavila uspješna, a njihovi rezultati su promijenili pristup u inverznoj spektralnoj teoriji za diferencijalne operatore sa kašnjenjem.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79