“Med u saču” je zabranjeno imati na granicama: Koliko meda je dozvoljeno nositi preko granice

Oprez svima jer “med u saču” je zabranjeno imati na granicama. Mnogi putnici putujući iz EU u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju ili neku drugu zemlju, prilikom povratka u EU pitaju koliko meda možemo nositi preko granice?

Iako je na carinskoj tablici navedeno 2kg meda, dozvoljeno je imati jednu teglu meda po osobi a poželjno je da med ima deklaraciju zbog moguće još jedne kontrole na granicama Schengena a med u saču nije dozvoljen.

Vozač zbog 10 kg meda kažnjen s 5.100 kuna (700 eura)!

Proizvodi životinjskog podrijetla koji ne ispunjavaju naprijed navedene uvjete smatraju se nesukladnima te se obvezno oduzimaju od putnika radi njihovog uništavanja. Također, propust da ih se izričito prijavi carinskim službenicima predstavlja kažnjivi postupak za koji je propisana novčana kazna.

U nastavku vam donosimo Screenshot šta je dozvoljeno iz trećih zemalja u EU i gdje je definisano kakav i koja vrsta meda piše GPM

Oprez svima jer “med u saču” je zabranjeno imati na granicama EU ako se ulazi iz svih trećih zemalja. Ukoliko budete kažnjeni zbog nedozvoljene količine vi se možete žaliti nadležnom prekršajnom sudu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79