Medicinari iz USK odlaze, a posla u bolnici nema za sve koji su se borili sa pandemijom

Nakon trećeg vala pandemije oko 60 medicinskih radnika i sestara u Bihaću je dobilo otkaz. Dio njih koji su bili angažovani u Kantonalnoj bolnici tokom trećeg vala koronavirusa nakon isteka ugovora je ipak zaposlen. Iz bolnice su za Patriju istakli da je 17 medicinara već primljeno u stalni radni odnos, a da je u toku konkurs za prijem njih još 12 – piše agencija Patria.

– Bez konkursa nismo mogli rješavati ovaj problem. Nažalost ne možemo u ovom trenutku zaposliti sve koji su bili potrebni tokom trećeg vala pandemije, ali s obzirom da nas zbog odlaska u Njemačku stalno napuštaju medicinski radnici vjerujem da će biti prostora za angažman svih kojih su otpušteni, rekao nam je dr. Hajrudin Havić, direktor bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić”.

Problem za zadržavanje svih medicinskih radnika je uredba Kantonalne vlade kojom se tokom godine samo jedanput mogu privremeno angažovati potrebni radnici. Drugi problem je način finansiranja zdravstva u USK koji se razlikuje od ostatka FBiH.

– Nama Zavod zdravstvenog osiguranja odobrava sredstva po odobrenim programima, a ne prema broju uposlenih. Nekada nam se desi da moramo primiti ljude, a ne znamo da li ćemo imati dovoljno novca da ih isfinansiramo, rekao je Havić. U trenutku kada su primali 60 medicinara u bolnici nisu imali dovoljno novca za njih, a postojala je opravdana potreba.

– Nakon isteka ugovora izgubili smo nekoliko kvalitetnih tehničara koji su tokom trećeg vala ponijeli zaista veliki teret i bili izloženi svim rizicima. Oni su odradili odličan posao i potrebni su ovoj ustanovi, izjavila je dr. Etida Rizvanović- Vojić, načelnica odjela za plućne bolesti. Sada je situacija nešto drugačija jer u bolnici trenutno nema pacijenata oboljelih od koronavirusa.

– Činjenica je da se očekuje i četvrti talas, i naša želja je da angažujemo sve one koji su već radili jer teško je tokom povećanog priliva pacijenata organizovati posao s onima koji se prvi put susreću sa pacijentima, kaže Havić.

Na evidenciji službe za zapošljavanje se nalazi oko 800 medicinskih tehničara i sestara, od čega najviše stomatologa. Tokom 2020. i 2021. sa evidencije se odjavilo njih 42 zbog odlaska u inostranstvo. Broj onih koji su otišli je znatno veći jer Služba za zapošljavanje ne raspolaže podacima o angažmanu medicinskih radnika posredstvom raznih agencija koje to ne čine zvaničnim kanalima. Broj nezaposlenih medicinskih radnika ipak ne oslikava realno stanje, jer su se i pored njih pojavili problemi u funkcionisanju pojedinih zdravstvenih službi. Njemačka i druge zemlje traže iskusne kadrove pa sve više odlaze i oni koji imaju posao – navodi Patria.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79