Medicinari ponovo svoja prava tražili na ulici

Zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanskog kantona, danas su, ponovo, izašli na ulicu.

Tako su medicinske sestre, tehničari i drugo zdravstveno osoblje svoju protestnu šetnju od Gimnazije okončali skandiranjem „Ostavke, ostavke“ i „Izađite“ pred zgradom Kantonalne vlade u Mostaru.

U odnosu na prethodne proteste, danas je medicinare pred zgradom Vlade HNK dočekao veći broj pripadnika MUP-a HNK iz kojeg su jučer poručili da će u slučaju kršenja svih propisanih zakonskih mjera tokom protesta sankcionisati organizatore.

-Vidi, šta ih je! Nismo kriminalci- čulo se iz okupljene povorke.

Nemamo novac za kazne

Ivica Anić, predsjednik Sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar kazao je novinarima kako su ih iz MUP-a upozorili da će, ako se na protestu pojavi više od 30 osoba, primijeniti silu i prekinuti protest, što su sindikalci ocijenili novim pritiskom u borbi za njihova prava.

– Mi smo to ispoštovali kao i svaki put do sada. AliM sljedeći put kad krenemo, sve ćemo zdravstvene djelatnike pozvati i ukoliko policija bude reagirala, mi svakako nemamo novca da platimo kazne i rado ćemo služiti u zatvoru – rekao je Anić.

Poziv na sastanak

U pregovaračkom procesu između sindikata zdravstva i Vlade HNK, za sada nema pomaka. Nova runda pregovora zakazana je za utorak, 9.mart, ali sindikalci misle da je, ponovo, riječ o farsi.

Inače, poziv za sastanak predstavnicima sindikata danas je nakon šetnje uručio Darko Juka, savjetnik premijera HNK, Nevenka Hercega. Juka je kazao da je Vlada donijela zaključak s ciljem sazivanja sastanka u širem obimu, s predstavnicima svih zdravstvenih ustanova, lokalnih jedinica , ali i viših instanci.

Podsjetimo, skoro 3.200 zdravstvenih radnika u HNK su zbog nepotpisivanja novog kolektivnog ugovora u generalnom štrajku su od 10.decembra prošle godine prenosi Avaz.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79