Medicinska sestra Trogrlić: Djecu nisam zagrlila mjesec dana

Marica Trogrlić , glavna sestra na Odjelu za virusni hepatitis u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” koji je reorganiziran za bolesnike kojima je određena striktna izolacija, ispričala je za HRT kako se nosi s pritiskom na poslu i mjerama socijalne distance, koje je morala primijeniti i na svoju porodicu.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

U životu jedne medicinske sestre u epidemiji promijenilo se, kaže, mnogo toga, jer je velika mogućnost zaraze.

Svoju djecu nisam zagrlila već mjesec dana, to mi jako teško pada. Nema emocija, samo iz daljine – kaže Trogrlić.

Skrivam suze od svojih kod kuće, plačem kada sam sama – nastavlja.

Marica Trogrlić već je trideset godina medicinska sestra.

Svi se bojimo, doza straha je uvijek prisutna – kaže.

Na posao dolazi ujutro već prije sedam, prvo obavlja predaju službe od kolegica koje su radile noćnu smjenu s bolesnicima. Bolesnici na njenom Odjelu borave uz stalno prisustvo medicinske sestre u bolesničkoj sobi.

S obzirom na to da sam glavna sestra, moram biti dostupna 24 sata, tako da sam podrška svojim kolegicama, kao i one meni. Isto tako i ljekarima. Jako smo dobar tim i sestara i ljekara. Tako da se međusobno možemo čuti u bilo koje vrijeme, dana ili noći, ako nekome treba podrška – kaže.

Situacija je jako zbližila medicinske sestre i liječnike, svi se međusobno razumijemo, prepričavamo naše osjećaje, kako nam je kod kuće, kako je s bolesnicima, jer ovo je jedna nova situacija za koju se niko nije pripremio – dodaje, prenosi Index.hr.

Nikad, kaže, nije požalila što je izabrala ovaj poziv, jer je posao medicinske sestre plemenit.

Sada u ovoj situaciji nije mi palo na pamet da napustim svoje kolegice i da odem negdje drugo – zaključuje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79