Medicinski radnici odlaze iz RS-a, nadležni kažu da situacija nije alarmantna

U najvećoj zdravstenoj ustanovi – Univerzitetskom kliničkom centaru Republike Srpske tvrde da nemaju razloga za zabrinutost kada je u pitanju odlazak ljekara.

Ljekari i medicinsko osoblje svakodnevno odlaze iz Republike Srpske. Zbog lošeg materijalnog položaja, odlazak u zemlje Evropske unije aktuelan je već nekoliko godina. Na ovu pojavu upozoravaju sindikati, strukovne organizacije koje okupljaju zdravstvene radnike, pa i pojedini mediji. Nadležni tvrde – situacija nije toliko alarmanta kako se predstavlja.

U najvećoj zdravstenoj ustanovi – Univerzitetskom kliničkom centaru Republike Srpske tvrde da nemaju razloga za zabrinutost kada je u pitanju odlazak ljekara.

– Imamo podatke, ove godine su otišla samo tri ljekara. Mi smo klinički centar iz kojeg je otišlo najmanje ljekara u Evropi. Ovdje su plate ljekara i zdravstvenih radnika na vrijeme i s doprinosima. Naši ljekari imaju najbolje uslove za rad i edukaciju – tvrdi Vlado Đajić, generalni direktor UKC Republike Srpske u Banja Luci.

I dok iz Univerzitetsko-kliničkog centra RS-a još tvrde da u narednom periodu ne očekuju povećan odlazak ljekara, iz strukovnih sindikata upozoravaju da RS ostaje bez najboljih i najkvalifikovanijih ljudi u zdravstvu. Iako trenutno nemaju relevantne podatke o broju onih koji su otišli, kažu da bi se prema ranijim podacima s kojima raspolažu trend odlaska mogao nastaviti. Upozoravaju i na činjenicu da često odlaze mladi ljekari.

– Za šest mjeseci samo sa banjalučke regije 62 ljekara su otišla u razne pravce. Pokušali su me demantovati na sve moguće načine. Zašto mladi ljekari ne žele više specijalizaciju, zato što ih ucjenuju da moraju tu specijalizaciju da vrate duplo, troduplo, čak četveroduplo u trajanju po godinama. Zarobljen si u toj ustanovni, što je protivzakonito – priča Miodrag Femić, predsjednik strukovnog Sindikata doktora medicine RS-a.

Iako se u javnosti svojevremeno pominjalo da je unazad nekoliko godina više od 350 ljekara otišlo iz domova zdravlja, bolnica i drugih zdravstvenih ustanova, ima mišljenja da još niko nema zvanične podatke.

– Te podatke ne znaju ni u sindikatu. Postavlja se pitanje da li bolnice kriju podatke, da li ih znaju – navodi Elvir Padalović, novinar portala Buka, Banja Luka.

U entitetskom Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite tvrde da su svjesni problema, pa je svojevremeno resorni ministar poručio da postoji plan za zadržavanje medicinskih radnika u entitetu. Međutim, taj plan javnosti još nije prezentovan, dok se prema tvrdnjama iz sindikata i strukovnih udruženja svakodnevno povećava broj ljekara, medicinskih tehničara, sestara i drugog osoblja koji razmišljalju o odlasku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79