Mediji pišu da će Sebija u ponedjeljak dobiti otkaz?

Nakon što joj je Senat Univerziteta u Sarajevu proglasio ništavnim upis u Matičnu knjigu postdiplomskog studija na Medicinskom fakultetu nakon što je ostala bez titule redovne profesorice, Sebija Izetbegović i njoj bliski saradnici grozničavo rade na tome da dokažu kako je sa njenim formalnim obrazovanjem i akademskim napretkom sve u najboljem redu.

Osim što javno sedmicama ponavlja da je završila sve što je trebala završiti, maše indeksima u programima TV Hayata, a nakon što je sud odbio njenu tužbu protiv UNSA-e, kao i zahtjev za odlaganje izvršenja odluka, prema saznanjima Raporta, na Medicinskom fakultetu je pripremljeno rješenje o otkazu o radu Sebiji Izetbegović.

Ugovor o radu

Ona je sa Medicinskim fakultetom imala ugovor o radu od 15. decembra 2014. godine na nepuno radno vrijeme .godine, koji je imenovana zaključila sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, za poslove nastavnika u zvanju redovni profesor na Katedri za ginekologiju akušerstvo.

“Dr. Sebija Izetbegović zaključila je sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu Ugovor o radu ne neodređeno vrijeme sa nepunim radnim vremenom od 15. 12. 2014. godine, za poslove nastavnika u zvanju redovni profesor na Katedri za ginekologiju akušerstvo.

Navedeni ugovor o radu zaključen je po osnovu Odluke Senata Univerziteta u Sarajevu broj 01-34-84/14 od 29. 01. 2024 godine kojom je dr. Sebija Izetbegović izabrana u zvanje redovne profesorice za oblast: Ginekologija i akušerstvo” na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Dana 29.03.2023.godine, Senat Univerziteta u Sarajevu donio je Odluku broj kojom se stavlja van snage Odluka Senata Univerziteta u Sarajevu o izboru dr. Sebije Izetbegović u zvanje redovne profesorice za oblast Ginekologija i akušerstva na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Donošenju navedene Odluke Senata prethodila je procedura u predmetu provjere vjerodostojnosti isprava vezanih za postdiplomski studij dr. Sebije Izetbegović na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, o čemu je sačinjena Analiza posebno formirane Komisije Senata UNSA-e. Senat je tu Analizu usvojio, te je poništen upis Sebije Izetbegović u Matične knjige, a zatim joj je oduzeto i zvanje redovne profesorice.
Dijeljeno radno vrijeme

Prema Raportovim informacijama, otkaz na Medicinskom fakultetu nije samo logičan slijed nakon oduzimanja titule redovne profesorice. Naime, kako nam je nezvanično rečeno na toj visokoškolskoj ustanovi, Medicinski fakultet, Sebija Izetbegović je imala dijeljeni radni odnos, koji je podrazumijeva o ugovor o radu sa dijelom radnom odnosa od 10 posto na Medicinskom fakultetu, a ostalo na KCUS-u.

Rečeno nam je i da je donedavno radno vrijeme na Medicinskom fakultetu bilo 37,5 sati sedmično, što je, kako tvrde upućeni, u suprotnosti sa Kolektivnim ugovorom o visokom obrazovanju, koji propisuje radno vrijeme od 40 sati.

Prema kolektivnom ugovoru u zdravstvu, radno vrijeme je 37,5 sati što je 100-postotno radno vrijeme, a zaposlenik ima pravo na 2,5 sata sa drugim poslodavcem.

Još je jedan razlog zbog kojeg bi Sebiji Izetbegović otkaz na Medicinskom fakultetu mogao ići na ruku je to što sud po njenoj tužbi treba još odlučiti o mjeri osiguranja. Rješenje o otkazu može poslužiti advokatima kao dokaz da je Sebiji Izetbegović ugroženo pravo na rad, pa se cijeli slučaj može onda posmatrati kao radno-pravni spor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79