Mediji tvrde da se pojavio novi “non paper”: Kosovo ostaje u Srbiji još 99 godina

jemački magazin “Zuerst” objavio je da postoji novi “non-paper” u vezi sa Kosovom, koji predviđa da južna srpska pokrajina dobije specijalni status u okviru Srbije na 99 godina.

“Pojavio se novi takozvani ‘non-paper’. Ponovo nisu poznati autori, a dokument, u koji je redakcija imala uvid, sadrži 16 tačaka, i predstavlja mali, diplomatski podvig, jer ne krši ni u jednoj tačci Rezoluciju Savjeta bezbJednosti UN 1244”, ističe “Zuerst”.

Taj “non-paper” predlaže, kako se navodi, da svi građani Kosova, a posebno se pominje 873.000 kosovskih Albanaca, treba da dobiju državljanstvo Republike Srbije.

Takođe se predlaže da na Kosovu i u Srbiji u aprilu iduće godine budu održani zajednički izbori, i to na svim nivoima.

U “non-paperu” se navodi da bi izabrani guverner Kosova trebalo da bude i zamjenik predsjednika Narodne skupštine Srbije, piše “Zuerst” koji se povezuje sa njemačkom desnicom.

Uz to, na 99 godina, Beograd mora garantovati specijalni status za pokrajinu Kosovo.

Promet roba između Kosova I Srbije ponovo bi trebalo da se podstakne, a obezbjeđivanje spoljnih granica preuzeli bi službenici Kosova i Srbije zajedno.

Kako se tvrdi, ambasador Srbije pri UN, prema ovom “non paperu”, trebalo bi da ima zamjenika određenog od prištinskih vlasti.

Ovaj novi dokument, prema “Zuerstu”, razlikuje se od ostalih prijedloga time što bi mogao stvarno oživjeti debatu o budućnosti i među kosovskim Albancima.

Novi “non-paper” predviđa Kosovo kao pokrajinu u sastavu Srbije, ali, što je novo, dodaje magazin, prijedlog je da postoji neka vrsta partnerstva između Beograda i Prištine.

Realizaciju ovakvog rješenja, smatra magazin, mogle bi da miniraju SAD, jer bi mirni dogovor Beograda i Prištine značio potiskivanje SAD sa Balkana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79