Među prvim na svijetu dobit ćemo vakcinu: BiH naručila više od 1.000.000 vakcina

Ministarstvo civilnih poslova BiH radi na nabavci zdravstvernih protivmjera i vakcina s ciljem liječenja i sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19.

Potpisan je Ugovor između Bosne i Hercegovine i Globalnog saveza za vakcine o nabavi vakcina za stanovnike BiH. Temeljem istog principa potpisan je i Sporazum o zajedničkoj javnoj nabavci medicinskih protivmjera.

Ministarstvo civilnih poslova je sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS-a, Federalnim ministarstvom zdravstva i Odjelom za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta usaglasilo međusobna prava i obveze u vezi s nabavkom vakcina putem mehanizma za globalni pristup vakcini za sprečavanje COVID-19 i zajedničke javne nabavke medicinskih protivmjera.

Bosna i Hercegovina se potpisivanjem ugovora sa Globalnom alijansom za vakcine ubilježila da će među prvim zemljama u svijetu dobiti vakcine protiv COVID–19. Naručeno je 1.232.000 doza potencijalne vakcine za 20 posto populacije uz sveobuhvatni prosjek cijena po dozi od 10,55 USD.

Dakle, Bosna i Hercegovina će imati iste mogućnosti za nabavku vakcina kao i ostale zemlje potpisnice Ugovora i u narednom periodu se očekuju dalja obavještenja Svjetske zdravstvene organizacije, Globalne alijanse za vakcine (GAVI) i Koalicije za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI) o potencijalnim proizvođačima vakcine i rokovima za isporuku, a transparentnost ovog procesa garantiraju Svjetska zdravstvena organizacija, GAVI i CEPI.

U okviru Sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavci zdravstvenih protumjera, koji se primjenjuje u slučajevima ozbiljnih prekograničnih prijetnji javnom zdravlju omogućavajući zajedničku kupovinu lijekova, medicinske opreme i potrepština, trenutno se realiziraju aktivnosti nabave lijeka Remdesivir, piše Faktor.

Primjenom alokacijskog ključa Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, koji podrazumijeva praćenje posljednjih sedmičnih stopa hospitalizacije, Evropska komisija je Bosni i Hercegovini za prvi mjesec dodijelila 1.794 od traženih 2.400 ampula lijeka Remdesivir.

Ministarstvo civilnih poslova još jednom apelira na poštivanje preporuka i mjera koje su na snazi u nadi da ćemo poštivanjem ovih mjera zaustaviti širenje virusa.

Podjednako apelira na strpljenje za nabavu vakcina podcrtavajući da je Ministarstvo civilnih poslova u vezi sa ovom nabavkom učinilo savjesno i odgovorno sve korake za preveniranje širenja zaraze COVID–19, saopćilo je Ministarstvo civilnih poslova.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79