Među prvima u svijetu: Slovenci razvili uređaj za dezinfekciju novčanica

Tročlana ekipa stručnjaka za industrijsko oblikovanje iz slovenskog Grosuplja ovih dana predstavila je prvi uređaj za dezinfekciju novčanica, za koji je interes već pokazalo nekoliko slovenskih banaka.

Uređaj nazvan Cash Cleaner namijenjen je za dezinfekciju novčanica korištenjem ultraljubičastih zraka i zasad je jedini u svijetu koji može dezinficirati do stotinu novčanica u jednoj minuti.

‘Naši životi se polako vraćaju u normalu, ali ćemo nakon pandemije koronavirusa morati biti oprezniji’, kazao je za slovensku agenciju STA Žan Brezec iz ekipe stručnjaka koja je razvila uređaj.

Brezec je istaknuo da je uređaj u potpunosti konstruiran tokom karantina te da je za njega već zainteresirano nekoliko slovenskih banaka koje bi ga vrlo rado ugradile u svoje bankomate, a jedna od njih testirat će ga već ove sedmice. Inače, u svijetu zasad postoje samo tri slična uređaja. Pored magistra industrijskog dizajna Brezeca, u izradi uređaja učestvovali su diplomirani inženjer elektrotehnike Bor Brezec i inžinjer mašinstva Alen Bučar te su spremni ponuditi proizvod i izvan granica Slovenije.

Gotovina je široko rasprostranjen prijenosnik virusa i bakterija i još je najčešći oblik plaćanja u Evropi. Prema nedavno provedenom istraživanju, 59 posto Slovenaca zabrinuto je zbog prijenosa virusa gotovinom, a njih 81 posto koristilo bi drugi bankomat ukoliko bi on osigurao dezinficirani novac prenosi Raport.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79