Među žrtvama nasilja i stariji muškarci koji trpe surovost od djece

Među žrtvama nasilja i stariji muškarci koji trpe surovost od djece


Broj slučajeva nasilja u porodici, posebno na području Unsko-sanskog kantona, kontinuirano raste tokom posljednje decenije. Ono što je zabrinjavajuće u posljednje vrijeme jeste da su žrtve nasilja sve češće muškarci, mahom starije dobi. Nasilje nad starijim osobama od strane njihove djece postaje sve učestalije i izaziva ozbiljne izazove u pružanju potrebne zaštite i podrške. Tradicionalno, najčešće su žrtve nasilja u porodici bile žene i djeca, dok su nasilnici često bili odrasli muškarci.

Jasminka Topić, predsjednica Koordinacionog tima za ravnopravnost polova pri Vladi Unsko-sanskog kantona, ističe da se starije žrtve nasilja često smještaju u sigurne kuće, ali zbog njihove starosti i zdravstvenih problema to može biti izazovno. Sigurne kuće obično nisu prilagođene za starije osobe s posebnim potrebama.

Aida Behrem, predsjednica Udruženja “Žene sa Une,” koje upravlja jedinom sigurnom kućom u kantonu, ističe da nasilje unutar porodice ima transgeneracijske obrasce i da su ekonomska nesigurnost i društvene okolnosti često poticatelji ovakvih oblika nasilja.

Centar za socijalni rad u Bihaću primjećuje porast prijava seksualnog zlostavljanja djece i maloljetnika od strane srodnika te prijava silovanja žena od strane supružnika. Uprkos izazovima, primjetno je da žrtve sve češće odlučuju prijaviti nasilje, što ranije nije bila uobičajena praksa.

Jedan od problema u pružanju podrške žrtvama nasilja u porodici jest nedostatak stručnog kadra i zaposlenih u socijalnoj skrbi. Socijalni radnici često su opterećeni administrativnim zadacima, što otežava kvalitetno pružanje podrške žrtvama.

Policija ističe da se nasilje u porodici često ne prijavljuje zbog straha ili predrasuda zbog negativnih reakcija društvene zajednice. Policija potiče bolju koordinaciju i suradnju između različitih društvenih aktera u cilju prevencije i suzbijanja nasilja u porodici. Zadnjih godina žrtve imaju sve više hrabrosti prijaviti nasilje, što je pozitivan korak.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija