Međunarodna akcija “Kajak” SIPA i MUP Srbije razbili kriminalnu grupu krijumčara ljudi

U Bratuncu su uhapšene dvije osobe.

U sklopu ove međunarodne akcije još ranije je uhapšeno devet osumnjičenih krijumčara, a pomenuta akcija nastaviće se i u narednom periodu.

– Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH – (SIPA), u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal Srbije i policijskim službenicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP Srbije, realizovali su akciju kodnog naziva „Kajak“, u kojoj su na području Bratunca lišena slobode dvije osumnjičene osobe.

U ovoj akciji, do sada, na području obje države lišeno je slobode 9 osumnjičenih osoba – saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tokom rada na predmetu podršku je kako se navodi, pružio Policijski centar Jugoistočne Evrope – SELEC.

Tokom akcije, policijski službenici SIPA su na području Bratunca lišili sobode dvojicu osumnjičenih zbog postojanja osnovane sumnje da su kao članovi grupe za organizovani kriminal, koja je organizovana radi prebacivanja ileganih migranata iz Srbije u BiH i dalje prema zemljama EU, počinili krivično djelo organizovanje grupe ljudi ili udruženja za izvršenje krivičnog djela “krijumčarenje migranata”.

Pretresom su privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz o izvršenju krivičnih djela u krivičnom postupku.

– Radi se o istrazi Tužilaštva BiH protiv osoba osumnjičenih da su u sadejstvu sa osobama iz Srbije organizovali krijumčarenje većeg broja ilegalnih migranata sa područja Srbije, preko vodene granice na rijeci Drini na teritoriju BiH, čime se značajno ugrožava sigurnost i usložnjava situacija sa ilegalnim migrantima u BiH. Rad na operativnoj akciji “Kajak” se nastavlja – zaključili su iz Tužilaštva BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79