Međunarodna zajednica ne želi dovijeka da gleda uzaludne svađe u BiH

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit ponovio je svoj stav da tamošnji političari moraju da se dogovore oko formiranja vlade, dodajući ”da međunarodna zajednica ne želi dovijeka da gleda uzaludne svađe”.

“Ono što političari u BiH treba da promene je politička kultura pregovaranja i osjećaj dužnosti da se pregovara u dobroj vjeri, a ne kultura politike maksimalističkih zahtjeva i jednostranih ultimatuma. A prije svega moraju prihvatiti da će neke stranke na kraju morati biti u opoziciji, a ne da pokušavaju iznutra potkopavati rad parlamentarne većine”, istakao je Šmit za sarajevski list ”Dani”.

Govoreći o tome šta je cilj, plan i koja rešenja OHR može da ponudi građanima BiH, Šmit je rekao da je međunarodna zajednica sigurno spremna da pomogne, ali i da ne želi da gleda beskonačne i uzaludne svađe.

”Želimo rješenja. Želimo BiH u Evropskoj uniji. Ostalo je na domaćim akterima. Oni treba da rade svoj posao, za to su i izabrani. Sasvim jednostavno”, poručio je Šmit, prenio je Klix.ba.

Šmit je dodao da se 18 godina čeka odgovor na pitanje o državnoj imovini BiH, što je, prema njegovoj ocjeni, 18 godina izgubljenih prilika za korišćenje državne imovine za dobrobit građana BiH.

“Pravna situacija je jasna: odluke Ustavnog suda BiH, najviše pravosudne institucije u zemlji, jasno govore da država ima isključivu nadležnost da to pitanje reguliše na državnom nivou odgovarajućim zakonima koje usvaja Parlamentarna skupština BiH.

To je adresa za rešavanje ovog problema. Zaista nameravam da posvetim više truda i pažnje da pomognem domaćim političkim snagama da postignu dogovor o ovom pitanju”, rekao je Šmit.

Šmit je, između ostalog, kazao da i dalje vjeruje da će biti posljednji visoki predstavnik u BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79