Međunarodni aerodrom u Tuzli u teškoj finansijskoj situaciji: Korona prepolovila broj putnika

Pandemija se i dalje odražava na rad Međunarodnog aerodroma u Tuzli, što je vidljivo kroz broj prevezenih putnika. Od januara do oktobra ove godine taj broj je manji za 51,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2019., godine bez tereta korone i ograničenog kretanja putnika.

Međunarodni aerodrom u Tuzli u junu prošle godine ponovo je uspostavio rad, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera, međutim, poslovni rezultati iz vremena koje je prethodilo pandemiji koronavirusa još uvijek nisu dostignuti.

Razlog leži u činjenici da bh. građani i dalje ne mogu nesmetano putovati u sve evropske zemlje, koje na snazi drže rigorozne mjere za ulazak inozemnih gostiju.

Oktobarski pad 35,1 posto

Prema podacima koje je objavio Ex-Yu Aviation, Međunarodni aerodrom u Tuzli u oktobru ove godine otpremio je 35.027 putnika, što predstavlja pad od 35,1 posto u odnosu na isti mjesec 2019. koja se za usporedbu uzima kao posljednja godina bez pandemije.

S druge strane, pad broja putnika kontinuirano je zabilježen i u ranijim mjesecima te je u periodu od januara do oktobra ove godine, otpremio 251.976 putnika, što predstavlja smanjenje od 51,2 posto u odnosu na isto razdoblje prije pandemije 2019. godine.

Inače, na Međunarodnom aerodromu u Tuzli trenutno avio-operacije obavlja niskobudžetna kompanija Wizz Air koja je ranije najavila da će sredinom decembra ove godine biti uspostavljena linija za njemački Nurenberg. Također, najavljeno je i uspostavljanje letova za Milano, međutim, kako je javio Ex-Yu Aviation, linija je prolongirana za mart iduće godine.

Teška finansijska situacija

Međunarodni aerodrom u Tuzli je u teškoj finansijskoj situaciji, s dugovanjima većim od dva miliona maraka. Kako je Klix.ba ranije otkrio, neregularnosti u radu utvrdila je i budžetska inspekcija, sačinivši detaljan nadzor upućen Vladi TK, koja sada ekonomski spašava to javno preduzeće.

  Pogledajte kako izgleda noćna smjena SARAJEVSKE POLICIJE

I pored nagomilanih problema, shodno ranije osiguranim namjenskim sredstvima, nova uprava je 11. oktobra ove godine raspisala tender za izgradnju trećeg izlaznog gatea.

Također, urađen je idejni projekt za izgradnju novog parkinga s okvirno 300 parking mjesta, a potpisan je i ugovor o PCN proračunu i atestiranju poletno-sletne staze, kako bi se utvrdila i na viši nivo podigla kategorija nosivosti.

Direktor ove zračne luke Halid Ahmetbegović nam je potvrdio i da je potpisan ugovor za sanaciju i asfaltiranje rulnice, a u toku je i proces eksproprijacije zemljišta, radi ugradnje dodatnih prilaznih svjetala na dužini od 900 metara, čime će se podići nivo sigurnosti i omogućiti letenje u uslovima znatno smanjene vidljivosti.

Poslana je i aplikacija za pristupanje Transevropskoj prometnoj mreži, što je jedan od preduslova za apliciranje za značajna sredstva iz evropskih fondova.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79