Međunarodni diplomati pozvali vlasti Mostara da ukloni ustaše iz naziva ulica

Irma Baralija, vijećnica u gradskom vijeću grada Mostara na svom je witter nalogu objavila pismo koje su poslali međunarodni dužnosnici angažirani u Bosni i Hercegovini predvođeni visokim predstavnikom Christianom Schmidtom. U pismu se pozivaju vlasti grada Mostara da preimenuju pet ulica koje sada nose imena ustaških prvaka, navodeći da bi to bio primjer i za druge sredine u BiH.

U nastavku prenosimo njihovo pismo u cijelosti:

“Imena nose moć – moć za pobuđivanje nade, ali i moć da prizovu bolna sjećanja. Trebalo bi biti nepojmljivo da ulice Mostara i dalje nose imena ustaša, imena koja Mostar drže prikovanim za bolnu prošlost uz nemogućnost da se krene dalje. Ipak, i dalje postoji pet takvih ulica. Činjenica da nazivi ovih ulica stoje više od četvrt vijeka od okončanja prethodnog rata i nakon skoro osamdeset godina od poraza nacizma i fašizma ne služi na čast ovom gradu.

Lideri Mostara pokazali su volju i spremnost za prevazilaženje skoro deceniju duge političke blokade kako bi se stvorili uslovi za historijske izbore iz 2020. godine. Vaše Gradsko vijeće formirano je ubrzo nakon toga i veoma brzo je počelo davati konkretne rezultate za građane Mostara.

Apelujemo na vas da zajedno radite na izradi nacrta prijedloga koji bi razmatralo kompletno Gradsko vijeće, a s ciljem ukidanja ovih kontroverznih naziva ulica i iznalaženja odgovarajućih novih naziva koji prevazilaze etničke i ideološke podjele i bilo koju drugu vrstu podjela i koji će služiti na ponos svim građanima Mostara.

Ovaj jednostavan i odavno očekivani postupak može poslužiti kao snažan primjer pomirenja, želje za oslobađanjem od prošlosti, te vaše sposobnosti da radite zajedno na realizaciji smislenih ciljeva za dobrobit građana Mostara. To bi služillo kao primjer i za ostatak zemlje i pomoglo izgradnji pozitivnog i inkluzivnog okruženja koje će ljude podstaći na ostanak u vlastitim zajednicama i rad na promjenama.

To je ispravan čin i vrijeme da se to učini je sad. Međunarodna zajednica je spremna podržati vas u tom nastojanju”, stoji u pismu koje su potpisali ambasador SAD u BiH Michael J. Murphy, specijalni predstavnik EU Johann Sattler, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, ambasador Velike Britanije u BiH Matt Field, te šefica OSCE misije u BiH Kathleen Kavalec.

Podsjetimo, potkraj rata 1995. tadašnje hrvatske vlasti u Mostaru promijenile su nazive 72 ulice i trga, a pet ulica u Mostaru dobilo je imena ustaških političkih i vojnih dužnosnika Mile Budaka, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića, Ive Zelenike Tovarnika, te Đure Spuževića.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79